Skip to main content
idrinks italkülönlegesség

Vicces tény az alkoholos italok fogalomkörét és történelmét tekintve akad bőven szerencsére. Olyannyira, hogy akár több könyvet is könnyedén meg lehetne tölteni ilyesfajta anekdotákkal. Mi most egy bejegyzést szenteltünk a témakörnek az érdekesség kedvéért. 

Mióta fogyaszt az emberiség alkoholos italokat?

Bár a pontos évszám a múlt jótékony homályába vész, erre vonatkozóan azért lehet becslésekbe bocsátkozni. Ezek alapján a tudósok úgy vélik, hogy az emberiség mintegy 9000 éve fogyaszt előszeretettel alkoholt.

Ugyebár azt nem lehet firtatni, hogy a 9000 év folyamán azért sok minden történt, mire eljuthattunk például az iDrinks italkülönlegességek szempontjából elérhető fenomenális kínálatáig.

A történészek erre vonatkozó vizsgálatai alapján a kezdetek időszámításunk előtt nagyjából 7000-6600-ig nyúlnak vissza. Lokációt is meg lehet nevezni ennek kapcsán, ugyanis a kínai Sárga folyó völgyére vezethető vissza az emberiség alkoholfogyasztásának kezdete. Az első fermentált nedű egyébként erjesztett rizsből, mézből és galagonyából készült akkortájt.

Melyik tekinthető a legrégebbi alkoholos italnak?

Ki-ki maga megteheti a saját tippjeit, ettől függetlenül a tanulmányok egyöntetűen a sört hozzák ki úgymond győztesként ebben a képzeletbeli versenyben. Tehát a világ egyik legrégebbi italának a sör tekinthető.

Olyannyira, hogy immáron nem kevesebb mint 5000 éves múltra tekint vissza. Beszédes és egyben humoros adat, hogy a különféle sörváltozatokat az emberiség azóta fogyasztja, mint a teát. 

A sör ráadásul nemcsak a korát tekintve listavezető, de egyúttal a világ legkedveltebb italának is számít a tea és a víz mellett. Hogy szemléltessük a népszerűségét, következzen még egy fun fact, miszerint több országban már söralakú fagyi is elérhető.

Az alkoholos italok fogyasztása egy időben nem volt megengedett

Mindez Amerikában történt, mégpedig 1920 és 1933 között, amikor alkotmányos tilalom tiltotta az alkohol előállítását és értékesítését. Ez a szomorú időszak volt a sokat emlegetett szesztilalom, amely nemkívánatos módon illegális alkoholfajták árusítását idézte elő. 

Lucky Luciano vagy Al Capone, illetve a hozzájuk hasonló gengszterek persze a zavarosban is tudtak halászni. Olyannyira, hogy utóbbi szeszcsempész vállalkozása a becslések szerint ezidőtájt évente több mint 100 millió dollárt hozott a konyhára.

Persze jobb, ha a fun fact gyűjteményt egy kicsit vidámabb témával zárjuk le. A csokoládét 3000 éven keresztül alkoholos ital formátumban fogyasztották. Egész pontosan időszámításunk előtt 100 és 1500 között már léteztek csokoládéból fermentált italok, amelyről a mexikóiak úgy vélték, hogy a kakaómag a bölcsesség istenének ajándékát testesíti meg. 

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5