Skip to main content

Kellemetlen lehet, ha az autó távirányítója felmondja a szolgálatot. Különösen abban az esetben, ha például épp egy fontos megbeszélésre sietünk. De hogy vesszük észre, ha az eszköz merülőfélben van vagy esetleg egyéb probléma adódik vele? 

Most megmutatjuk, hogyan előzhetjük meg, hogy gépkocsi távirányítója tönkre menjen. Illetve azt is, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a baj már megtörtént.

Vigyázzunk az autókulcs állapotára!

Az autókulcs olyan dolog, amit a legtöbben minden nap használunk. Ennek következtében sajnos előfordulhat, hogy megrongálódik. Kikopnak a gombok, esetleg megreped a kulcsház. Ilyenkor a távirányító is könnyen tönkre mehet.

Fontos tehát, hogy óvatosan bánjunk a slusszkulccsal, és vigyázzunk annak állapotára. Így elkerülhetjük a sérüléseket és az új kulcs beszerzésével járó procedúrát. Ha pedig úgy érezzük, hogy a kulcs felújításra szorul, ma már pillanatok alatt tudunk magunknak nyers kulcsot rendelni, ami megoldást jelent a problémára.

Hogyan vegyük észre időben a bajt?

Amennyiben a távirányító csak egyre közelebbről képes nyitni a jármű ajtaját, abban az esetben már kezd gyengülni benne az elem. Ha a LED fény is halványabban ég, vagy esetleg már nem is világít, abban az esetben tudhatjuk, hogy eljött a csere ideje.

Előfordulhat azonban, hogy a problémát nem a merülő elem okozza, hanem maga a távirányító hibásodott meg. Ha nem tudjuk, mi okozza a problémát, érdemes lehet felkeresni órásmestert, aki speciális műszerekkel, szétszedés nélkül képes megállapítani azt, hogy honnan ered a hiba.

Javítható-e házilag a távirányító?

Amennyiben az eszköz csak elemcserére szorul, ez egyértelműen olyan feladat, amit mi magunk is elvégezhetünk. A távirányítóhoz illő elemet egyszerűen és gyorsan megrendelhetjük az internetről. Bizonyos weboldalak a fajták és márkák között is segítenek eligazodni.

Elektronikai hiba esetén azonban nem érdemes kísérletezni az otthoni szétszedéssel. Ennek oka, hogy könnyen okozhatunk a távirányítón esztétikai sérülést, de rosszabb esetben akár a benne lévő elektronikát is tönkre tehetjük.

Mi a teendő, ha felújítanánk a slusszkulcsot?

Ha megrongálódtak vagy beszakadtak a nyomógombok, sérült a műanyag, esetleg lekopott a gumiréteg a kulcsházról, eljött a felújítás ideje. Amennyiben ezt elodázzuk, abban az esetben a kulcs egész biztosan tönkre megy. Érdemes tehát minél hamarabb rászánnunk erre magunkat.

A felújítást könnyen megoldhatja egy új nyers kulcs rendelése. Napjainkban akár úgynevezett bikakulcsot is vásárolhatunk. Ennek előnye, hogy a kulcsprofil a nyélbe van illesztve és egy gomb megnyomása után ugrik ki, ami egyszerre praktikus és kényelmes megoldást is jelent.

A megfelelő helyen – például a Peppi webshopjában – minden olyan kiegészítőhöz hozzájuthatunk, ami szükséges lehet a felújításhoz. A kulcsházak mellett akár az olyan apróságokhoz is, mint az autókulcsok védelmét és hosszú élettartamát szolgáló szilikon tokok.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5