Skip to main content

Az állati fehérjeporok egyeduralma megtörni látszik, az utóbbi években egyre többféle növényi fehérje közül válogathatunk, és számos vegetáriánus sportoló bizonyítja eredményeivel ezek megfelelőségét. 

A vegyes étrend egyaránt tartalmaz állati és növényi fehérjéket, azonban akik nem esznek húst, nem fogyasztanak tejtermékeket, fedezhetik-e kizárólag növényi táplálékokból szervezetük szükségletét? A BodySelect Premium Supplements tejsavófehérjéi magas biológiai értékű tápanyagok, tartalmazzák a szervezet számára szükséges összes fehérjeépítő aminosavat. De vajon egyenértékűek a vegán és az állati származékok? Ennek jártunk utána, ismerd meg a fehérjék világát!

Miért van szükség fehérjékre?

A proteinek a szervezet építőkövei, ezek alkotják a szerveket, szöveteket, emellett szükségesek a hormonok, enzimek előállításához is, így nélkülözhetetlenek. Aminosavakból épülnek fel, amelyek egy részét, az esszenciális aminosavakat a szervezet nem képes szintetizálni, így a táplálékokból kell bevinni. 

A fehérjéket a testünk aminosavakká bontva hasznosítja, azonban az egyes típusok hasznosulása nem azonos. A teljes értékűek, vagyis az állati eredetűek tartalmazzák mind a 20 ismert aminosavat, míg a növényi fehérjék legtöbbjének aminosavprofilja hiányos vagy elenyésző mennyiségben tartalmazza azokat. Azonban ezek is teljessé tehetők megfelelő párosítással, komplettálással. 

Fedezhető-e élelmiszerekből a megnövekedett fehérjeigény?

Kiegyensúlyozott vegyes étrend esetén a szervezet fehérjeszükségletéről állati és növényi forrásokból gondoskodhatunk. Azonban megnövekedett igény esetén már bajos lehet, hiszen a magasabb fehérjetartalmú élelmiszerek általában zsírokból is nagyobb mennyiséget tartalmaznak, ami káros lehet, elhízáshoz és más egészségügyi problémákhoz vezethet, ha nem párosul aktív életmóddal. 

A fokozott fizikai aktivitás növeli a test fehérjeszükségletét, amit táplálékokkal pótolni szinte lehetetlen, ilyenkor nagy segítséget jelenthetnek az étrend-kiegészítők. A tejsavófehérjék fogyasztása ma már nemcsak a sportolók, hanem a diétázók körében is bevett módszer, ahogy egyes betegségek esetén is a fehérje tartalmú étrend-kiegészítők jelenthetnek megoldást. 

Azok számára, akik nem fogyasztanak állati eredetű táplálékokat, ételérzékenységtől szenvednek, megnövekedett fehérjeszükségletük kielégítésére a vegán fehérjeporok lehetnek alkalmasak. Ezekből kaphatók olyan keverékek, amelyek komplexitásuknak köszönhetően remek aminosav profillal és kitűnő tápértékkel rendelkeznek, könnyen emészthetőek, laktóz- és tejmentesek. 

Mennyi fehérjére van szükségünk?

Egy átlagos testalkatú felnőtt számára naponta 0,8 g/testsúly kg protein javasolt, de gyerek- és idős korban, várandósság és szoptatás idején, fizikai sérülések, műtétek után, intenzív sportoláskor ez lényegesen több is lehet. Ezt a mennyiséget növényi és állati táplálékokból, és a nap folyamán egyenletesen elosztva érdemes bevinni, figyelve az ételek kalóriatartalmára.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5