Skip to main content

David Attenborough az elmúlt évezredek legnagyobb fenyegetésének nevezte a klímaváltozást és azonnali cselekvésre szólította fel a világ vezetőit az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 24. éves ülésén (COP24) hétfőn elmondott beszédében a lengyelországi Katowicében - írja az MTI.

Világ vezetői, vezetnetek kell!  A civilizációink fennmaradása és a létünket biztosító természet egyaránt a ti kezetekben van.

- mondta világhírű brit természettudós, aki az "emberek székét" foglalja el a hivatalosan hétfőn megkezdődött csúcstalálkozón.

Jelenleg egy olyan, ember okozta katasztrófával nézünk szembe, amely globális méreteket öltött. Évezredek óta ez a legnagyobb fenyegetés az emberiségre nézve. A klímaváltozás.

A klímacsúcsot megelőzően a természettudós azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy az emberek székének elfoglalója szerte a világról több százmillió olyan embert képvisel, akiknek életére hatással van a klímaváltozás. "Azért ül ott, hogy emlékeztesse a konferencián dolgozó politikusokat, valamint a kormányokat és más irányítókat, hogy ez az intézmény nem egy elméleti vállalkozás, nem egy vákuumban dolgoznak. Valódi emberek jövőjével van dolguk" - mondta a természettudós.

A hétfőn megnyílt katowicei csúcstalálkozón a résztvevők a 2015-ben elfogadott párizsi klímamegállapodás részletes szabályrendszeréről tárgyalnak. A párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest.

Ennek érdekében a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok, többek között a szén-dioxid (CO2) kibocsátásának csökkentésére, illetve a kibocsátott CO2 megkötésére és környezetbarát felhasználására.

Forrás - Nyitókép: David Attenborough Katowicében 2018. december 3-án - Fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary

TOP 5