Skip to main content

 

Akár egymilliárdan is útra kelhetnek a világban 2050-ig, amennyiben nem állítják meg a klímaváltozást - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mika János.

Az éghajlat-kutató szerint ha sikerül a tudományos feltárással és a környezetpolitikai tanácsok megfogadtatása útján megállítani a klímaváltozást, az megállítja a népvándorlási, ezáltal a világ békéjét veszélyeztető folyamatot is.

hirdetés

"Már 2008-ban közreadott az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága egy adatot, amely szerint ha 2050-ig nem változik a melegedés akkori üteme, akkor negyed milliárd-egymilliárd - nagyon nagy a bizonytalanság a becslésben - éghajlati menekült indul útnak. Az újabb számok is kétszázmillió fölötti értékeket mondanak, a lassulásnak is köszönhetően.

Az sem teljesen tisztázott, mit tekintünk éghajlati menekültnek, sok vita folyik erről. Hatalmas a nagyságrend, a mostani menekülthullám előtt 50 millió volt szerte a világban, rettenetes körülmények között élnek" - mutatott rá Mika János. 

Az éghajlatkutató hozzátette: : most a szám jócskán megnőtt, a körülmények rettenetesek maradtak. 

"Ez egy borzalmas jövőkép. Nem véletlen, hogy 2007-ben éppen béke Nobel-díjat kapott az ENSZ ezzel foglalkozó testülete, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület és Al Gore, az akkor egyértelműen a klímával foglalkozó politikus, aki felkészülten és eredményesen szólt a klímaváltozás visszaszorításáról" - magyarázta Mika János. 

"Ha sikerül a tudományos feltárással és a környezetpolitikai tanácsok megfogadtatása útján megállítani a klímaváltozást, az megállítja a népvándorlási, ezáltal a világ békéjét veszélyeztető folyamatot is" - hangsúlyozta a klímakutató.

Hanganyag: Hlavay Richárd, 2015. augusztus 10.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5