Skip to main content

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb jelentése szerint két év alatt 8 billió dollárral drágult a zöldenergiára való átállás költsége, amennyiben tartani akarjuk azt a célt, hogy csupán 2 Celsius-fokkal nőjön bolygónk átlaghőmérséklete.

Most nagyjából 44 billió dollárra becslik azt az extra kiadást, amit szél- és naperőművek, hatékonyabb áramhálózatok és infrastruktúrák, valamint az elektromos autók bevezetésére kell költenünk a cél érdekében.

Két évvel ezelőtt az IEA még csak 36 billióra taksálta kiadásokat. Bár a különbség egy része abból fakad, hogy változott a dollár értéke, a legjelentősebb tényező a várakozás: minél hosszabb ideig halogatjuk az átállást, annál drágább lesz.

Sok vállalkozás, ahelyett, hogy megújuló energiába fektetne pénzt, szénerőműveket épít. Ezeket egyszer le kell majd szerelni, és a rövidebb életciklusuk során kevesebb profitot tudnak termelni.

Aki későn áll át, annak sietnie kell majd, ami sohasem olcsó. A másik oldalon pedig az áll, hogy a zöld energiaforrások hosszú távon megtérülnek, a hatékonyabb infrastruktúrák kevesebb üzemanyagot igényelnek, ami az IEA számításai szerint 2050-re 115 billiós megtakarítást jelent.

Forrás

TOP 5