Skip to main content

Fenntarthatatlan életstílusra törünk? Tehetnénk fel a kérdést, mint ahogy ezzel a kijelentéssel indítja Johan Rockstroam, svéd professzor Let the environment guide our development c. előadását.

A kérdést úgy is megfogalmazhatnánk, mi is az emberi fejlődés, avagy hogyan nyert elsőbbséget a 18. századtól kezdve az a jelenlegi klímaváltozásért leginkább felelőssé tehető kisebb emberi hányad, mely ma (nagyvállalatai révén) uralja a Föld erőforrásait, illetve magát a bolygót is, és amely ma a leggazdagabb. Mi lesz azonban azzal a jelentős többséggel, mely ezt az életstílust másolva „fejlődni” akar? Hova vezet mindez a klímaváltozás korában?

A kérdésekre adott válaszok ebben a filmben tekinthetők meg. Köztük hangsúlyosak azok a bizonyíték sorok, melyek ugyanazt a ”hokiütőszerű” görbét mutatva teszik felelőssé az embert, hogyan változtatta meg a bolygót az elmúlt 200 évben, azon belül is az utóbbi 50-60 évben.

Rockstroam szerint az ember fejlődésének idáig a legizgalmasabb szakaszába lép, melyet a hivatkozott görbe továbbra is jól szemléltet. A görbe azonban ma már nem a fejlődést, jóval inkább az összeomlást mutatja, vizionálja.

Így lesz? Lesz összeomlás, vagy korlátok, planetáris határvonalak felállításával elkerülhetjük a katasztrófát? Mindez kiderül a filmből.

Forrás

Kép

TOP 5