Skip to main content

Az elmúlt harminc évben másfél fokkal emelkedett az éves középhőmérséklet a baranyai megyeszékhelyen, ami több mint a globális átlag – derült ki egy, a közelmúltban elkészült tanulmányból.

Eddig rendszerint csak a távoli jövőre vonatkoztathattuk a felmelegedés bennünket is érintő hatásait, azonban mindez már itt van a nyakunkon, méghozzá javában. Bár most, hogy éppen elolvadt a hó, és engedett a fagy, hihetetlennek tűnik, de egy, a város fejlesztését célzó koncepcióhoz készített tanulmányból kiderül, a Pécsett mért éves középhőmérséklet az utóbbi harminc esztendőben másfél fokkal emelkedett – többel, mint a globális átlag. Mindezt tetézi, hogy az eső, hó mennyisége viszont jelentősen csökkent.

Ez azt jelenti, hogy a klímaváltozás mértéke a szakemberek szerint is drasztikus Pécsett, az úgynevezett szárazodási folyamat felgyorsult. A nyarak a későbbiek során még szárazabbá válhatnak, ellenben a telek hidegebbek, néha kifejezetten csapadékosak lehetnek. A klímaváltozás következtében már a következő években számolni kell a gyakoribbá és hosszabbá váló nyári hőhullámokkal, a tovább csökkenő és rendszertelenebbé váló éves csapadékmennyiséggel, heves zivatarok, jégesők gyakoriságával, szélviharokkal, elöntésekkel, a belvíz emelkedésével, a talaj vízszintjének csökkenésével s a fokozódó felszíni erózióval.

A megyeszékhely klímájának alakulását szakértők szerint az is meghatározta, hogy a város természetes hűtését befolyásoló szélcsatornákat – például a Rigóderben – elzárták a beépítésekkel, valamint a fejlődő közlekedés miatt is emelkedett a légszennyezettség.

Ez utóbbi tényezők viszont befolyásolhatók, azaz a folyamat lassítható a szélcsatornák további beépítésének megakadályozásával és a forgalom csökkentésével.

Kisebb a zöldterület

A TANULMÁNY megállapítása szerint az elmúlt harminc év során csaknem négyszáz hektárral csökkent Pécsett a zöldterület nagysága. A zsugorodás a beépítéseknek tudható be. Ennek, valamint a közlekedésnek a következményeként – derül ki a tanulmányból –, a por és az üvegházhatású gázok feldúsulása, a magas külső forrásból származó energiafelhasználás s a többlethő kibocsátása együttes hatása miatt a környező területektől jelentősen eltérő mezoklíma, úgynevezett városklíma alakult ki.

Forrás: http://www.bama.hu/baranya/kozelet/mar-itt-van-a-klimavaltozas-480558

Kép: Rendkívül forró, nagyon száraz nyarak és csapadékos telek válthatják egymást Pécsett is

TOP 5