Skip to main content

Rien Achterberget rabul ejtette a környezetvédelem. A szerző felvétele  Szeged - Kelet-európai útja során Magyarország több városába, köztük Szegedre is ellátogatott a Greenpeace egyik legendás alakja, Rien Achterberg, aki a francia titkosszolgálat által felrobbantott hajó szakácsa volt.

– Amikor robbant a hajó, és süllyedt, megfordult a fejemben, hogy az életemmel játszom, és le kellene tenni a lantot, de ez csak egy-két másodpercre vetődött fel bennem. Arra gondoltam, hogy ha a francia titkosszolgálat arra bérel fel embereket, hogy megpróbáljanak minket kinyírni és ellehetetleníteni, akkor valamit nagyon jól csinálunk. Ez megerősítette az eltökéltségemet – mesél a Rainbow Warrior nevű hajó 1985-ös felrobbantásáról Rien Achterberg, a Greenpeace egyik „nagy öregje", aki nemrég Szegeden járt. A 63 éves új-zélandi férfi Hollandiában született egy középosztálybeli családban, és a háborúellenesség az anyatejjel együtt került a vérébe. Szakácsszakmát szerzett, majd 18 évesen a középső ujját mutatta aggódó szüleinek, és lázadó kamaszként a tengerre szállt mint hajószakács.

21 évesen emigrált Új-Zélandra, a besorozás elől menekült. Éttermekben, szállodákban dolgozott, majd a Fri nevű greenpeace-es hajó szakácsa és aktivistája lett. Összesen 12 hajón szolgált életében 2005-ig, ma már fájós háta miatt nem menne vissza a vízre. Sokat figyelte a tengeri, óceáni élővilágot, és hamar rabja lett az önfenntartó életmódnak. A nyolcvanas évek elején meghaltak a szülei, szerény örökségéből vett egy kis házat az Auckland közelében lévő Waiheke-szigeten – máig is ott él.

Rien szeptember eleje óta van Magyarországon, azt mondja, az az otthona, ahol éppen jár. – Nem szeretem a nagyvárosokat, és ez egy élhető méretű város. Nyugodtabb hely, mint Budapest, nincs annyi feszültség, mint a fővárosban. Itt megvan rá a lehetőség, hogy olyan közösségek alakuljanak ki, amelyekkel a mindennapi életet jobbá tehetjük. Egy egyetemi városban nagy a szellemi potenciál: amellett, hogy jobban tudnak válaszolni a fiatalok a gazdasági válság adta problémákra, a környezeti válságra is sokkal nagyobb eséllyel találnak megoldást – fogalmaz az aktivista második szegedi látogatásán. Hozzáteszi: a napfény városában hiányolja a házak tetejéről a napelemeket.

Első számú probléma: a klímaváltozás: Rien Achterberg jelenleg egy nyolc hónapos kelet-európai úton van: hazánk mellett Lengyelország, Románia, Csehország és Szlovákia az úti célja. A fosszilis és nukleáris energia ellen kampányol, és mindig abban segít, amiben szükség van rá. A klímaváltozást tartja jelenleg olyan problémának, amelynek a megoldását egy percig sem szabad halogatni. – A probléma globális, de a válaszokat mindig helyi szinten kell megtalálni – hangsúlyozza.

Forrás: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/rien_achterberg_a_klimavaltozas_ellen_kell_eloszor_fellepni/2299942/?utm_source=hirkereso&

TOP 5