Skip to main content

Sokan legyintenek rá, mások az életüket szentelik a bolygónk megmentésének. 

Ma már vitathatatlan tény, hogy a klímaváltozás a nyakunkon van. Tehetünk lépéseket a lassítása érdekében, mégsem teszünk annyit amennyit lehetne. Pedig olykor sok apró emberi mozzanat adná meg azt a lökést, mely nagyot alkothatna. Az előrelépés érdekében például kérhetünk facsemetéket születésnapra vagy szervezhetünk faültetéseket csapatépítő programként is.

Mit tehetünk egyénileg a klímaváltozás ellen?

A klímahelyzet változtatása érdekében ezernyi dolgot tehetünk a hétköznapokban. Sok tényezőt ismerünk is és sokan tesszük is. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, nem folyatjuk feleslegesen a vizet, nem dobáljuk el az utcán a szemetet, ügyelünk a műanyag zacskók kiiktatására vagy újrafelhasználására. Biciklivel, esetleg gyalog járunk munkába, tudatos energiahasználókká válunk. Ha tehetjük, napelemre váltunk és a ruhásszekrényünk tartalmát sem cserélgetjük havonta, megtanulunk az alapdarabokkal gazdálkodni. A klímaváltozásért mindannyian felelősek vagyunk, éppen ezért mindannyian tehetünk is a javulás érdekében!

Hogyan tehetünk faültetéssel a klímaváltozás ellen?

A faültetés azon túl, hogy rendkívül jó csapatépítő tevékenység, legyen szó családi, baráti vagy munkahelyi összejövetelről, a klímaváltozás lassításában is nagy szerepet játszik. Bolygónk alapvetően annyi szén-dioxidot termel, amennyit el is tud nyelni. Azonban ebben nincs benne az ember által termelt plusz mennyiség, ami már küzdelemre sarkallja a környezetünket. Ezért egyéni szinten is nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a karbonlábnyomunk csökkentése, kompenzálása érdekében.

Viszont mielőtt a tények hatására belevetnénk magunkat a facsemeték telepítésébe, meg kell jegyezzük, hogy a random faültetés nem feltétlenül hozza meg a várt eredményt. Az ökoszisztéma egyensúlya érdekében látni kell, hogy milyen terület, milyen fajta fát bír el, melyik lesz a leghasznosabb és melyik marad életben.

A 10 Millió fa közössége mindezek ismeretében, ökológus és erdészeti szakmérnökök bevonásával karöltve​ dolgozik már 2019 óta hazánk erdősítésén. Az alapítvány célja, hogy a közösség erejével minél több fát és erdőt telepítsen Magyarország számos szabad területén. A segítségükkel ültethetünk fát Budapest vonzáskörzetében, de vidéken is lehetőséget kapunk erre. Munkájukkal sok kis lépést fognak össze nem kevesebb nagy lépéssé, amivel segítik az ökoszisztéma regenerálódását, valamint felveszik a harcot a klímaváltozás folyamatai ellen.

Az alapítvány munkáját támogathatjuk adományozóként, de részt vehetünk faültetéseken is. Utóbbira rendszeresen hirdetnek meg eseményeket, melyekhez csatlakozhatunk és kétkezi munkával vehetünk részt a bolygónk megmentésében. Ha Tolvaj Vicához hasonlóan nagyobbat álmodnánk, szervezhetünk saját, például születésnapi kampányt is. A 10 Millió fa közössége rendkívül támogató és nyitott a már bevált vagy új ötletekre is.

A 10 Millió fa közösségéről további információkat honlapjukon, a 10milliofa.hu oldalon találsz. Aktuálisan futó Alkossunk egy saját erdőt! elnevezésű születésnapi projektjükhöz pedig ITT csatlakozhatsz. Ha te is szeretnél ilyen születésnapi kampányoldalt, írj egy üzenetet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre!

Tudni szeretnéd, mekkora karbonlábnyommal lépdelsz a bolygónk felszínén? IDE kattintva a hvg.hu segít kiszámolni.

Szükségünk van egymásra: nekünk a fákra - a fáknak miránk!

Sajtóközlemény

TOP 5