Skip to main content

 

Újrahasznosítható és biológiailag lebomló szívószálat fejleszt a finn Stora Enso, a világ egyik legnagyobb papírgyára, amely a Sulapac nevű helyi start-up vállalkozással együttműködve veszi fel a harcot a műanyagszennyezés globális problémájával.

Az új szívószál, amely a tervek szerint 2019 második negyedévében kerül forgalomba, fából és természetes kötőanyagokból készül, ami azt jelenti, hogy újrahasznosítható, illetve a tengervízbe kerülve lebomlik.

Több milliárd műanyag szívószálat gyártanak és használnak hetente. A mi fejlesztésünk a világ legfenntarthatóbb szívószála, amely ipari mennyiségben előállítható

– írta közleményében Suvi Haimi, a Sulapac alapítója és vezetője.

Az új szívószál prototípusát a start-up cégeknek rendezett Slush nevű eseményen mutatták be Helsinkiben.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése október végén megszavazta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokról szóló javaslatot.

Az egyszer használatos műanyag termékek – például műanyag fültisztítók és szívószálak – árusításának betiltása azt a célt szolgálja, hogy nagyobb nyomást gyakoroljanak a gyártókra az újrahasznosítás terén az óceánok megtisztítása érdekében.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5