Skip to main content

 

Előremutató divatkezdeményezésről számol be Kenyából a Reuters és az Africanews. Egy helyi, halalapú élelmiszereket előállító cégnél mostantól az eddig semmire nem hasznosított halbőrök is fontosak lehetnek.

Kenya nyugati részén, Kitale városban működik a halételeket gyártó Victorian Foods.

hirdetés

A feldolgozás során korábban nem hasznosították a halak bőrét. Azonban mostantól ruhák, táskák és más divatcikkek készülhetnek abból, ami eddig hulladékként végezte.

A nagytestű állatokról lenyúzott halbőrt nem dobják ki, hanem több fázisban készítik elő ruhaipari feldolgozásra.

Ezért több óráig áztatják különböző oldatokban. A banán például arra jó, hogy semlegesítse a szagokat, a só pedig a megfelelő keménység elérésében segít.

Összesen - fajtától függően - 8-10 órás áztatás, majd szárítás után kezdődhet a feldolgozás.

A sajátos alapanyagból kabátok, cipők, táskák, és természetesen ruhák is készülnek, melyek nagy sikerrel mutatkoztak be a fővárosban, Nairobiban, nemzetközi érdeklődés mellett.

A cégnél azt is elmondták: a halbőr használatával megóvhatják a veszélyeztetett gyíkok, kígyók példányait a levadászástól. Ahogy az Origo megírta, legutóbb a Chanel divatház is bejelentette, leállnak az egzotikus állatok bőrének, szőrméjüknek a hasznosításáról.

A kenyai cég az ENSZ mezőgazdasági szervezetének támogatásával működik, fenntartható gazdálkodási program keretében. A halak a mintegy 150 kilométerre lévő Turkana-tóból érkeznek feldolgozásra, a vállalkozásnak 300 ottani halász értékesíti a fogását.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: VICTORIAN FOODS

TOP 5