Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

milka_lila_csoki.jpgAz úgynevezett upcycling lényege, hogy összegyűjtöd és a cég pénzén visszaküldöd az áru csomagolását, és az majd újra terméket gyárt belőle. Az üzleti modellből milliárdokat csinált a kitaláló, Tom Szaky.

A TerraCycle-t 2001-ben alapította a magyar származású Tom Szaky, az akkor húszéves gólya a Princetoni Egyetemről. Kezdetben szerves trágyát állítottak elő folyékony gilisztaürülékből, amit azután használt üdítős palackokba töltöttek. A TerraCycle azóta a világ egyik leggyorsabban növekvő zöld vállalatává fejlődött – írja a Csomagolás blog.

Napjainban az összegyűjtött hulladékot már különböző trendi termékekké alakítja, elsőként tollakat, gyerekeknek való hátitáskát, később a mobiltelefon és laptop tartóktól kezdve a postaládáig rengeteg hasznos terméket alkottak belőlük, ezzel jelentősen csökkentve a vállalatok hulladéktermelését.

Többek között a Mars, Capri Sun és Honest Kids társult a TerraCycle újrahasznosító vállalattal, hogy megfizethető és jó minőségű fogyasztási cikkeket gyártsanak a termékek csomagolóanyagainak felhasználásával.

A hulladékból készülő termékek listája igen hosszú - több mint 20 országban, 20 millió ember részvételével összegyűjtött sokmilliárd egységnyi szemét feldolgozásával a TerraCycle több mint 1500 különböző terméket hozott eddig létre. A termékek a legnagyobb amerikai áruházláncokban is kaphatók.

A rendszer igazi nyertes-nyertes helyzetet teremt: termékeket gyártó nagyvállalatoknak nem kell annyi adót fizetnie, a TerraCycle jól megél belőle, a tudatos fogyasztók pedig nagyon boldogok, hogy újratermékeket használhatnak.milka_terracycle.jpg

A TerraCycle megalapítása óta az volt az álmom, hogy a szülőhazámban is elindíthassam a vállalatot” mondta Tom Szaky, a TerraCycle alapítója és vezérigazgatója. Most Magyarországon először a Kraft Foods szállt be a kezdeményezésbe a Milka csokival. Ahogy közleményükben fogalmaznak: „A csokoládé elfogyasztása után nemcsak a kellemes íz-élmény marad meg, hanem a csomagolás is. Ha ezeket a zömében műanyag-alapú csomagolóanyagokat nem a szemétbe dobjuk, hanem minél nagyobb mennyiségben visszagyűjtjük, a TerraCycle száz százalékig képes azokat újrahasznosítani.

Az eredeti Milka csomagolásokból így aztán újszerű, környezetbarát termékek készülhetnek: műanyag használati tárgyak, táskák, hátizsákok, irattartók, stb. A teljeskörű „recycling” a „legzöldebb” hulladékkezelési módszerek közé sorolható, és alternatívát kínál a hulladékégetés vagy a hulladéklerakás gyakorlatával szemben.

A környezettudatos gondolkodás mellett a jótékonyság is kiemelt szerepet kap a Milka Csokoládé Brigádok életében. A fogyasztók számára a programban való részvétel teljesen ingyenes (a csomagküldés költségeit a TerraCycle és a Milka vállalja át), sőt minden egyes beküldött csokoládécsomagolás után a Milka 2 forintot ír jóvá a gyűjtők számláján. Az összegyűlt pénzt a brigádok felajánlhatják az általuk kiválasztott nonprofit szervezet számára.”

A programra magánszemélyek, vállalatok és szervezetek egyaránt ingyenesen regisztrálhatnak a Terracycle weboldalán.

Forrás: http://zold8.hu/index.php/zrt/139-upcycling-a-milka-penzt-ad-a-csokipapirokert

 

Köszönjük

Hogy megosztod az oldal tartalmát mással is...