Skip to main content

Egyre több élelmiszerlánc száll be a hatalmas méreteket öltő élelmiszerpazarlás elleni harcba (csak egy szám: az EU-ban 90 millió tonna élelmiszer kerül a kukába / év). A méltatlanul kibobásra ítélt csúnya, de finom zöldségek mellett kampányoló francia Intermarché  után most az egyik legnagyobb brit lánc, a Sainsbury's mutat példát: lehet másképpen is bánni az élelmiszerhulladékkal.

Ők az első szupermarket lánc a világon, akik teljesen a megmaradt, lejárt, el nem adható élelmiszerhulladékból látnak el energiával egy egész üzletet. Elsőként egy West Midlands-i boltjuk vált le a nemzeti áramellátó hálózatról, és egy újrahasznosítással foglalkozó cég (Biffa) szakmai segítségével építette ki saját rendszerét. 

Persze ez is pazarlásnak lenne nevezhető, hiszen Angliában is épp elegen éheznek - azonban Paul Crewe, a Sainsbury's fenntarthatósági vezetője szerint a vállalatnál továbbra is első helyen áll a rászorultakat segítő élelmiszerbank, valamint a helyi farmerek, akik a még fogyasztható, de a polcokra már nem való termékeket megkapják. Sőt, a liverpooli üzletük a közeli szafari park majmait látja el banánnal. 

A Sainsbury's már eddig is Nagy-Britannia legnagyobb élelmiszer-újrahasznosítója volt, éves szinten 2500 otthonnak elég energiát termeltek így, most pedig már egy komplett tiszta energiával müködő üzletük is van. A megmaradt élelmiszert a közértből az újrahasznosítást végző partnercég Cannock-i telepére szállítják, ahonnan bio-gázzá történő feldolgozása után egy 1.5 km-es kábelen tér vissza - immár elektromos áram formájában. 

Forrás

TOP 5