Skip to main content

Mennyi idő alatt bomlik le ténylegesen a nylonzacskó?

Lajtmann Csaba, a Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa szerint az a legnagyobb gond a nejlonzacskókkal, hogy legjobb esetben is szétesnek, de nem bomlanak le. Aztán pedig több száz évig a nyakunkon maradnak.

A nejlonzacskó alapanyaga nyersolaj és gázok, valamint más petrolkémiai származékok, amelyeket a műanyaggyárakban polimerekké formálnak. Egy nejlonzacskó mindössze pár gramm, vastagsága sem haladja meg a néhány millimétert.

A környezet szempontjából ez okozza a legnagyobb gondot: hajlamosak vagyunk ugyanis azt hinni, hogy egy nejlonzacskó szinte ártalmatlan, és nem is vehető hulladékszámba. Pedig a zacskókat ma már nagyüzemben gyártják szerte a világon, és becslések szerint egy év alatt 4-5 trillió (1018) nejlonzacskó kerül forgalomba a bevásárlószatyroktól kezdve a szemetes zsákokig.

Friss becslések szerint havonta körülbelül 38-40 milliárd szatyor kerül forgalomba szerte a világon, és percenként egymillió nejlonzacskót használnak az emberek.

"A legnagyobb gond a rövid élettartam, azaz egy zacskó útja a bolttól a lakásig tart, s kipakolás után többnyire megy is a szemétbe, hogy aztán több száz évig terhelje környezetünket" - magyarázta Lajtmann Csaba győri környezetvédő.

Az igaz ugyan, hogy a nejlonzacskó gyártása mintegy 20-40 százalékkal kevesebb energia és vízhasználatot követel, mint a papírzacskóé, és a légszennyezés is kisebb, sőt a műanyaggyártó cégek azt is szívesen hangoztatják, hogy a hulladéklerakók jelenlegi körülményei között a papírzsákok sem bomlanak le (ami így van, bár ha megfelelőek lennének a lerakók körülményei, a papír könnyen lebomlana). A legnagyobb baj mégis az, hogy a nejlonzacskók többsége el sem jut a lerakóig, hanem a szél segítségével szétszóródik szerte a világon.

"A törvényi szabályozásnak köszönhetően, mely szerint néhány éve termékdíj terheli a nejlonzacskókat, némileg sikerült csökkenteni a mennyiségüket, és ma már a bevásárlóközpontok kasszáinál nem tukmálják ránk az ingyenes reklámszatyrokat" - tette hozzá Lajtmann Csaba, a Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa.   

A tömeges nejlonzacskó használat elkerüléséért pár pofon egyszerű ötletet tudunk kínálni, amelyek nem utolsósorban olcsóbbak is.

"Fontos, hogy gondoljuk át a bevásárlást, kerüljük a felesleges termékeket és mindig vigyünk magunkkal valamit, amibe a megvásárolt javak beleférnek, lehet ez egy vászontáska, vagy fonott kosár, de a kocsi csomagtartójába készített műanyag láda is jó megoldás. Ha minden kötél szakad, és még sincs nálunk semmi, kérjünk egy kartondobozt, amit utána vagy a háztartásban hasznosíthatunk, vagy a papírgyűjtő konténerbe helyezhetünk" - zárta szavait Lajtmann Csaba.

Forrás

Kép 

TOP 5