Skip to main content

Ki gondolta volna, hogy már az ókori Kínában is szövetekkel, elsősorban selyemmel borították a palotákban a falakat? Mint sok más találmánya ennek a furfangos népnek, ez is tovább él napjainkban, az újdonság csak annyi, hogy ma már pamutból készül. Igen, ugyanolyan anyagból, mint akár az Ön ruhája.

Vukov István, a 4 STÍLUS Kft igazgatójának tapasztalatai szerint ugyanolyan jó viselet a pamut a lakás számára is. 

Hogy miért is? Hiszen a hagyományos tapétához hasonlóan dekoratív, az elsődleges célja, hogy díszítse, otthonossá tegye a lakást. Ugyanúgy tökéletesen illeszkedik a bútorzathoz, és kifejezi a lakó személyiségét is. Ám a Recitext textiltapéta azonban többek között hang- és hőszigetelő, környezetbarát, és nagyon könnyen tisztítható is. Ezek a tulajdonságok mind az alapanyagnak, a pamutnak köszönhetők. Szemben a hagyományos tapéta, néhány tized milliméteres vastagságával, a textiltapéta hárommilliméteres vastagságban kerül fel a falra.

Ebből adódik a kiváló hang- és hőszigetelő hatása. A felülete rusztikus, így nagyon jó hangelnyelő is. Példa erre az a svédországi általános iskola, ahol a Recitext használata után jobban értették a tanulók a tanárt, jobb lett a terem akusztikája, és kevésbé szűrődött be a folyosói zaj is. A Recitext-nek nem ez az egyetlen gyermekbarát oldala: óvodákban, és általános iskolai technikaórán használják a gyurma és a festék keverékeként, például tojásdíszítésre, vázadekorálásra, hiszen semmiféle egészségre káros anyagot nem tartalmaz. Környezetszennyezőt sem, és a tapéta gyakorlatilag újrahasznosítható. Ha elpiszkolódik, vagy ha valaki megunja, akkor csak le kell szedni, ki lehet mosni és az esetleges színezés után vissza lehet tenni a falra. Ez is egy útja a tisztításnak, de hétköznapokon inkább a porszívózás a javasolt, mivel a Recitext textiltapéta nem tartalmaz semmilyen műanyagszármazékot, és műszálat, amelyek elektrosztatikusan feltöltődnének, és így nem vonzza a port. Nem kell tehát aggódni, hogy a porszívózás közben a kosz szétkenődik, elmaszatolódik, vagy kiszakad a tapéta.

Kiszakadni persze a textiltapéta is kiszakadhat, de lényegesen egyszerűbb pótolni, és ami nagyon fontos: nem marad a korrekciónak nyoma. Ez abból adódik, hogy kenhető formájában kerül fel a falra, ahol időjárástól függően két-három nap alatt megszárad. A ragasztó tiszta vízzel ismét kenhető formába alakítja a tapétát, így a hiba helye könnyen eltüntethető. A falelőkészítés lényegesen egyszerűbben zajlik, mint a hagyományos tapétánál. További előnye még, hogy bármennyi réteg felkerülhet a falra, sőt a második, harmadik réteget lényegesen egyszerűbb feljuttatni, hiszen ha az első rétegnél nem voltak problémák az alapozással, akkor a következőkben sem lesz. Ha pedig a falon megunja a kiválasztott szín, akkor bármilyen diszperzit festékkel átfesthető. 

Az egyediségnek tényleg csak a fantázia szabhat határt. Az esztétikai hatást különböző csillámporokkal, stukókkal, színkombinációkkal fokozhatjuk. 

A Recitext textiltapéta elsősorban nappalikba, hálószobákba, olyan típusú irodákba illik, ahol a dekoratív jellege érvényesül. Nem ajánlott azonban olyan helyekre, ahol nagy igénybevételnek van kitéve a tapéta, és ahol nagy a páratartalom, tehát konyhába, fürdőszobákba.

A Recitext textiltapéta sokoldalúságát bizonyítja az is, hogy találkozhatunk vele többek között egy festőművész képein, egy arab emír palotájában, és Angliában is, ugyanúgy megtalálható akár az Ön szomszédja nappalijában is. Egyáltalán nem olyan drága, mint azt gondolhatnánk. Ha a hagyományos tapéta korrekt felhordási módját végigcsinálja valaki – tehát kétszer glettel, alácsiszolja a falat és egy kicsit is igényesebb tapétát választ, akkor az körülbelül ugyanannyiba kerül, mint a textiltapéta. 

Amellett, hogy teljesen egyedivé alakítható vele a lakás, még hő- és hangszigetelő, portaszító, valamint környezetbarát is a Recitext textiltapéta, amely árban sem tér el túlságosan a hagyományos tapétáktól. A pamutból készült terméket a 4 STÍLUS Kft. forgalmazza Magyarországon.

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/velemeny/kenheto-pamut-a-falakon.html

TOP 5