Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

02dbf5e7_7a07_4e56_887b_e4d232c5ecf5.jpg.ashx.jpgA fenntartható fejlődés előmozdításához elengedhetetlen a nemzetközi közösség összefogása - hangsúlyozták a felszólaló állam- és kormányfők Brazíliában.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló Rio+20 tanácskozásának első napján, a konferencia második plenáris ülésén tartott beszédében üdvözölte, hogy az országok megegyeztek abban, hogy kidolgozzák az úgynevezett fenntartható fejlődési célokat.

A fenntartható fejlődési célokat egyebek mellett a szegénység csökkentéséért, a fenntartható fejlődés, fogyasztás és termelés megteremtéséért fogalmazzák meg. A világszervezet főtitkára szerint e célok újabb fontos lépések lesznek az alapvetően a szegénység csökkentését szolgáló millenniumi fejlesztési célok után, amelyek határideje 2015-ben jár le.

Úgy vélekedett, "itt az ideje a tetteknek, hogy a gyermekeinknek és az unokáinknak ne kelljen Rio+40 vagy Rio+60 tanácskozást tartaniuk". (A Rio+20-at az 1992-es, ugyancsak Rio de Janeiróban rendezett Környezet és fejlődés világkonferenciájának évfordulójára szervezték.)

"Ideje felülemelkedni a nemzeti érdekeken, átfogó, hosszú távú jövőképet kell kialakítani" - hangoztatta az ENSZ főtitkára.

További fotók itt érhetők el: http://www.hirado.hu/Hirek/2012/06/21/06/Oslakos_indianok_tuntettek_a_Rio_20_tanacskozason__fotok.aspx

Ven Csia-pao kínai kormányfő a konferencián mondott beszédében a nemzetközi közösség összefogását sürgette.

Hangoztatta, Kína mint az egyik legnagyobb fejlődő ország kész kivenni a részét a fenntartható fejlődésért tett erőfeszítésekből. Megfogalmazása szerint az országoknak mindenképpen partnerekként kell együttműködniük, "a közös, de megkülönböztetett felelősségvállalás" elve alapján.

A fenntartható fejlődés befektetés a jövőbe, lehetőség, hogy "úgy alakítsuk a jövőt, ahogyan szeretnénk" - mutatott rá.

A konferencia házigazdája, Dilma Rousseff brazil államfő arról beszélt, hogy országa is igyekszik elvégezni a rá tartozó feladatot, az elmúlt években mintegy negyvenmillió brazilt emeltek át a szegénységből a középosztályba, és 18 millió munkahelyet teremtettek.

Brazília emellett a megújuló energiák területén is vezető szerepet tölt be, teljes energiaszükségletének 45 százalékát megújuló forrásokból fedezi - mutatott rá.

Forrás: http://www.hirado.hu/Hirek/2012/06/21/06/Oslakos_indianok_tuntettek_a_Rio_20_tanacskozason__fotok.aspx

 

Köszönjük

Hogy megosztod az oldal tartalmát mással is...