Skip to main content

 

Az alkohol okozta májbetegség (ALD) lett a vezető oka az Egyesült Államokban végrehajtott májátültetéseknek – erről számolt be egy új tanulmány.

A Kaliforniai Egyetem, San Francisco (UCSF) által publikált kutatásban több mint 32 ezer májátültetést vizsgáltak meg, és arra az eredményre jutottak a tudósok, hogy míg 2012-ben az ALD miatt elvégzett májátültetések aránya 24,2 százalék volt, ez az arány 2016-ra 36,7 százalékra nőtt.

 

Az alkoholizmussal összefüggő májátültetések arányának alakulása 2002 és 2016 között az Egyesült Államokban, Kép: ucsf.edu

Ennek egyik oka, hogy a korábban az átültetés feltételeként megszabott féléves józansági időszak betartása már nem kötelező.

"Az alkohol absztinencia kötelező időszakának lerövidítése lehetővé teszi több ALD-ben szenvedő páciens túlélését a májátültetésig" – mutatott rá a tanulmány.

A hat hónapos szabályt korábban aranyszabálynak tekintették az Egyesült Államokban. A szabály megkövetelte, hogy hogy az alkohol miatt májbetegségben szenvedő betegek legalább fél éven át józanok maradjanak mielőtt szóba jöhetne náluk a májátültetés.

A tanulmány szerint azonban az amerikai transzplantációs központok sohasem tartották magukat ehhez a szigorú alapelvhez, ehelyett inkább a saját szabályaikat alkalmazták.

A kötelező absztinens időszak betartását a tudományos kutatások is gyengítették, amelyek inkább a minél korábbi májtranszplantációt sürgették az ALD-betegeknél.

Bár az amerikai orvosok egyre nyitottabbak a józansági időszak rövidítésére, a tanulmány szerzői szerint a legutóbbi transzplantáció utáni halálozási adatok, és az ALD-páciensek közötti regionális különbségek aggodalomra adnak okot.

Ezért a szakemberek szerint további kutatásokra van szükség a hosszú távú eredményekkel kapcsolatban. (MTI)

Forrás -  A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5