Skip to main content

 

Finnország a legboldogabb ország a világon a ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának (SDSN) megbízásából a világ 156 országának boldogsági szintjéről készített 2018-as világjelentés (WHR) szerint.

Magyarország a 69. helyen áll a listán. A világ legboldogtalanabb országa Burundi.

hirdetés

A jelentést szerdán hozták nyilvánosságra egy eseményen a Vatikánvárosban található Társadalomtudományok Pápai Akadémiáján.

A WHR 2015 és 2017 közötti adatokat felhasználva 156 országot rangsorolt lakosainak "boldogságát" tekintve, amelyet egyebek közöttolyan életminőség-mutatók mentén vizsgált, mint az egy főre jutó bruttó hazai össztermék (GDP), a szociális támogatások, az egészségben eltöltött várható élettartam, a társadalmi szabadság, a nagylelkűség és a korrupció hiányának mértéke.

A 170 oldalas jelentés egyik fejezete olyan egészségügyi problémákkal foglalkozik, mint az elhízás, a depresszió és az – Egyesült Államokat különösen sújtó – opiátválság. A WHR szerint e három probléma előfordulásának gyakorisága gyorsabban nőtt az Egyesült Államokban, mint a legtöbb országban.

A kemény, durva telekkel mit sem törődő finnek azt mondták, hogy a legjobb dolgok közé országukban a természethez, a biztonsághoz, a gyermekgondozáshoz, a jó iskolákhoz és az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés tartozik.

Finnország tavalyi ötödik helyéről ugrott a lista elejére, megelőzve Norvégiát, amely idén a második lett. Utána a szintén korábbi listavezető Dánia áll, amelyet Izland, Svájc, Hollandia, Kanada, Új-Zéland, Svédország és Ausztrália követ az első tíz helyezett között.

A 2012 óta minden évben megjelenő jelentés az idén először vizsgálta 117 ország bevándorlóinak boldogságát is, eszerint a "migránsok" is Finnországban a legboldogabbak.

"A legfigyelemreméltóbb a jelentésben a szembetűnő összhang a bevándorlók és a helyiek boldogsága között" - mondta John Helliwell, a kanadai British Columbia-i Egyetem professzora, a tanulmány társszerkesztője.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5