Skip to main content

200 millió embert érintő problémára keresik a megoldást.

Szeptember elsején afrikai miniszterek és üzletemberek azzal a céllal gyűltek össze Etiópiában, hogy megvitassák az úgynevezett zöld forradalom elindításának módjait, valamint azt, hogy hogyan lehet javítani a kontinens élelmiszer-biztonságát. Az Addisz-Abebában zajló fórumon a Szub-Szahara térségének mezőgazdaság-vezérelt gazdaságára koncentrálnak. A négynapos találkozón csaknem ezer küldött vesz részt – olvasható a BBC cikkében.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni a vidéken élőket

Júniusban az Afrikai Unió kibocsátott egy nyilatkozatot, amely arról szólt, hogy 2025-re megduplázzák az élelmiszer-termelést és felére csökkentik a szegények számát. Ennek kapcsán Kanayo Nwanze, a Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap elnöke arra figyelmeztetett: „büszke vagyok, hogy sok afrikai nemzet gazdasági erőművé válik, de életképes mezőgazdasági ágazat és erős vidéki gazdaság nélkül nem képzelhető el Afrika jövője.” Úgy látja: a kontinens jólétéhez elengedhetetlen feltétel, hogy az afrikai mezőgazdaság termelékenységének növelése hozzájáruljon a vidéken élők életkörülményeinek javulásához.

A számok azt mutatják, hogy Afrikában 200 millió ember krónikusan alultáplált és évente ötmillió ember hal meg az éhezés következtében. – Az afrikai kisbirtokos földművelők állítják elő a kontinensen termelt élelmiszerek túlnyomó többségét, és ők adják a szektor gerincét, amely az afrikaiak 65 százalékát foglalkoztatja – állapította meg a Szövetség a Zöld Forradalomért elnöke, Strive Masiyiwa.

Mint kifejtette: „amikor az üzletemberek, kormányok, kutatók és a farmerek együtt dolgoznak azon, hogy megerősítsék az élelmiszer-termelő és -elosztó hálózatokat, ők egy olyan kereskedelmi sikerben gondolkodnak, amelyet meg kell osztani az afrikai társadalmon belül és különösen a legszegényebbek között.”

Központi kérdések

Ezt a nézetet visszhangozta egy nemrégiben készített brit jelentés a nemzetközi ügyekkel foglalkozó Chatham House-tól. Megállapították, hogy a mezőgazdasági termelés növekedése és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás központi kérdés Afrika növekedési kilátásainak vizsgálatánál.

A jelentés szerzői szerint a biotechnológiák jelenthetik az egyik kitörési pontot a fő terményeknél, mint például a manióka. Kiemelik azt is, hogy vannak lehetőségek a terméshozamok növelésére és a növényfajták ellenálló képességének erősítésére is. Szerintük néhány esetben a biotechnológiában és különösen a génmódosításban rejlenek olyan lehetőségek, melyekkel jobb eredmények érhetők el a hagyományos növénynemesítési módokhoz képest.

Forrás

Kép:kukoricaföld Szenegálban, (a kép csak illusztráció)

TOP 5