Skip to main content

A Pentagon egyre többet költ emberszabású robotok fejlesztésére. Egy hete bejelentették, hogy további másfél millió dollárral, illetve hat hónappal kitolt határidővel támogatják a DARPA Robotic Challenge-et. A robotfejlesztési versenyt júniusban tartották, a Pentagon viszont további pénzekkel is támogatja a legígéretesebb fejlesztéseket – azaz 11 robotot a 16-ból.

 A Pentagon azért szponzorálja a robotfejlesztést, mert kíváncsiak rá, hasznát vehetik-e egy emberszerű robotnak, amik támogatást nyújthatnak a szárazföldi csapatoknak a mentőakciókban. Arról nem beszéltek, hogy emberölésre szánt Terminátorokat szeretnének.

A DARPA azért is hosszabbította meg a robotépítő verseny jelentkezési határidejét, mert a tavaly decemberben tartott floridai döntő nagy sikert aratott. Gill Pratt, a DARPA programmenedzsere szerint az eredmények fölülmúlták a várakozásaikat, így még magasabb elvárásokkal állhatnak az új döntő elé. Ehhez pénzre van szükség, de a jelek szerint a Pentagon erre szívesen áldoz.

A robotfejlesztési programot 2012-ben indította a DARPA, és a jelek szerint nagy siker; csak 2015-ben 95 millió dollárból gazdálkodhatnak.

Forrás

A kép csak illusztráció

 

TOP 5