Skip to main content

szemet epito organikus-toronyhazA világ első organikus toronyháza újrahasznosított hulladéktól lesz majd egyre magasabb. Eleve így is tervezik.

A tervek szerint Londonban épülhet fel az az organikus toronyház, amelyet két francia építész, Karine Chartier és Thomas Corbasson álmodott meg. Az Organic Skyscraper ötletét az Ázsiában alkalmazott, bambuszból készült állványzatokból merítették - írja az ArchDaily.com.

Hasznos szemétből lesznek az új szintek

Az alapvetően olcsón bérelhető irodaháznak szánt épület egyediségét az adja, hogy az új szinteket újrahasznosítható hulladékból - főként megfelelő szilárdságúra tömörített papírból és műanyag palackokból - állítanák elő. Az anyagok tömörítéséhez szükséges újrahasznosító rendszer is magában az épületben kapna helyet.

Az építészek becslései szerint a leendő épület egy szintjének bérlői nagyjából egy év alatt termelnek annyi újrahasznosítható hulladékot, amely egy újabb szint felhúzásához elegendő anyagot tartalmaz. Minél több bérlő költözik be, annál gyorsabban termelődik egy újabb szinthez szükséges, újrahasznosítható hulladék. Egyetlen irodai dolgozó becsléseik szerint ugyanis évente átlagosan 80 darab műanyag palackot és 75 kilogramm papírszemetet termel munkája során. Ez a mennyiség tömörítése után az épületfal egy darabjához elegendő.

Légturbinák termelik a ház saját energiáját

Az épület szerkezeti alapjait az ázsiai bambuszállványzatokhoz hasonlóan elrendezett, nem lezárt végű fémcsövek képezik, amelyek egyben az épület szellőzéséért, és energiaellátásáért is felelnek. Belsejükben ugyanis apró légturbinákat helyeznének el a tervezők, így a ház a tervek szerint a ház saját magát el tudja majd látni energiával. A csőszerű kivitel a széllökések hatásainak csökkentésében is segít.

A tervek szerint az irodák mellett az organikus toronyházban étterem, kilátó és fitneszközpont is épülni fog.

Forrás

Kép: Így lesz egyre nagyobb a toronyház, Forrás: Chartier-Corbasson

TOP 5