Skip to main content

A hírre, miszerint ez a befektető kitart hazánk mellett, felkaptam a fejem, hisz alig tudunk róla valamit. Szóval ki is a hitelező, aki „ekkora” fantáziát lát Magyarországban?

Továbbra is kitart magyar kötvénypozíciói mellett a Franklin Templeton. Magyarország legnagyobb hitelezőjénél szeptember végén 11,7 milliárd dollárnyi magyar állampapír volt.

Szokás szerint közzétette friss negyedéves portfólió jelentését a Franklin Templeton, az amerikai alapkezelő tengerentúlon és Luxemburgban bejegyzett alapjaiban összesen 11,7 milliárd dollárnyi magyar államkötvényt tartott – írta mai számában a NAPI Gazdaság. Ezzel továbbra is Magyarország legnagyobb hitelezőjének mondható, a központi költségvetés 22 085,4 milliárd forintos adósságának 11,7 százaléka volt a cég kezelésében.

A nagyobb részt továbbra is a luxemburgi alapokba tette a Templeton, melyekben 6,5 milliárd dollárnyi magyar eszköz van, szemben az 5,2 milliárdos amerikai állománnyal. A harmadik negyedévben az USA-alapoknál háromszázalékos, Luxemburgban pedig 3,7 százalékos volt a magyar kitettség növekedése, vagyis a különbség csak nőtt június végéhez képest.

A Templeton magyar kötvényállománya egy negyedév alatt 3,4 százalékkal, 383,3 millió dollárral nőtt, vagyis a bővülés elmaradt a második negyedéves 660 milliótól. Az alapok részletes portfólióját vizsgálva az látszik, hogy ha a kezelő egyáltalán nem nyúlt a papírokhoz, akkor július és szeptember között 3-4 százalékos hozamot tudott elérni. Mindez arra utal, hogy az alapokat kezelő Michael Hasenstab nem növelte érdemben magyar kitettségét, csak tartotta a meglévő állampapírokat.

Szeptember végén a teljes Templeton-állomány 48,9 százaléka forintban denominált kötvényekben volt, a diszkontkincstárjegyek 4 százalékot tettek ki, míg a devizakötvények 47,1 százalékos súlyt képviseltek. Ebben a tekintetben különbség látszik az amerikai és a luxemburgi alapok között, hiszen a tengerentúlon többségben vannak a devizás papírok, míg a luxemburgi alapokban 52,7 százalékban forintkötvényeket tart a cég. Az egyébként már hosszabb ideje tartó folyamat, hogy a Templeton a forintalapú papírok felé mozdult el, ennek ellenére a magyar devizakötvények kibocsátásakor is aktívan részt vesznek a jegyzésben, idén februárban például a dollárkötvények negyedét vették meg.

Forrás

Kép

TOP 5