Skip to main content

Tizenhét évig tartó kutatással igazolták, hogy a földeken és a szőlőkben használt növényvédőszerek miatt csökken a francia férfiak spermaszáma.

Átlagosan harminc százalékkal csökkent Franciaországban a férfiak spermaszáma az elmúlt másfél évtizedben, méghozzá főleg egyes mezőgazdaságilag fejlett területeken – áll abban a 2012-es tanulmányban, amelyet a közelmúltban új adatokkal frissítettek. A Human Reproduction folyóiratban megjelent kutatási beszámoló szerint délnyugaton Aquitania és a Közép-Pireneusok régió, északkeleten Burgundia a legveszélyeztetettebb: itt a gazdaság alappillére az agrárium, következésképp a mezőgazdaságban dolgoznak a legtöbben, például a világhírű bordeaux-i borvidéken.

A tanulmány megállapításai egybecsengenek azzal a februárban nyilvánosságra hozott kutatással, amely a vízminőséget vizsgálta Franciaország különböző vidékein, és igazolta, hogy a csapvízben kimutatható vegyszermaradványok aránya az 5000 főnél nagyobb városokban csökkent, ám az 500 főnél kisebb településeken emelkedett. Ez közel másfél millió embert érint. A rovarölők mellett állati trágyából és műtrágyából származó nitrátok is voltak a vízmintákban, valamint szelén, amely nagy dózisban mérgező lehet.

A vízminőséget vizsgáló kutatócsoport szerint összefüggés van a spermaszám csökkenése és az agrárvidékek ivóvizében mért több rovarölő között. A megművelt területek közül pedig jellemzően a borvidékeken használnak a legintenzívebben rovarölőszereket. A kutatók a spermaszámot csökkentő tényezők közül kihúzták a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást, mert a leginkább érintett régiókban e szenvedélybetegségek viszonylag ritkán fordulnak elő, akárcsak az örökletes tényezők esetleges hatásai.

Az 1985 és 2005 között lebonyolított vizsgálatban 126 város és falu népességéből 26 600 férfi vett részt, ez a témában eddig elvégzett legkiterjedtebb kutatás a világon. A bizonyítottan nemzőképes férfiak spermaszáma évente átlagosan 1,9 százalékkal csökkent, a vizsgált időszakban összesen 32,2 százalékkal. A kezdetben átlagosan 35 éves férfiak milliliterenként átlag 73,6 milliós spermaszáma végül 49,9 millióra csökkent.

Szigorítás?

A WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) szerint a nemzőképesség fenntartásához elfogadható spermaszám milliliterenként legalább 15 millió. Ráadásul a francia mintákban a normális alakú spermiumok aránya is 33,4 százalékkal kevesebb lett. A kutatók most a korábbi adatokat vetették egybe az ország huszonegy régiójában tapasztalt trendekkel. Fontosnak tartják, hogy az adatok birtokában a férfi örökítőanyag minőségére vonatkozólag nemzetközi összehasonlítást is végezzenek.

Az Egyesült Államokban a közelmúltban végzett kutatások zöme arról számolt be, hogy a vizsgált mintákban csökkent a spermiumok száma, lassult a mozgásuk, és két esetben torzult alakot is észleltek. A francia eredmények alátámasztják a gyarapodó tudományos bizonyítékokat, amelyek szerint árt a spermiumoknak, ha a szervezetbe akár a környezetből (ivóvízzel), akár a munkavégzés során rovarölő kerül.

A spermaképződést ugyanis az endokrin rendszer szabályozza, és a hormontermelő mirigyek működését már a nagyon csekély mennyiségű rovarölő is megzavarhatja. Egy, a rovarölők használatát korlátozni kívánó amerikai szervezet, a Beyond Pesticides szerint a francia kutatások fényében érdemes volna felülvizsgálni a rovarölők és más növényvédő szerek használatára vonatkozó szabályozásokat, illetve az egészség (és a férfi nemzőképesség) védelme érdekében akár szigorítani is kellene az előírásokat.

Forrás

Kép

TOP 5