Skip to main content

A minap egy nagyon jó FB oldalra bukkantam. Egy olyanra, mely tájházakkal foglalkozik. Nagyon jó érzés látni, hogy hagyományainkkal hogyan törődnek, azonban nem csak ezért érdekes e gyönyörű építményeket szemlélgetni. Hát akkor még miért?

Abszolút környezetbarátak, helyben kitermelt és olcsó építőanyagból épülnek, illetve renoválódnak, vegyszert nem tartalmaznak, egyszóval az egyre dráguló és globalizált világban megfelelő alternatívát nyújtanak, ha egészségesen, olcsón, mégis jól szeretnénk élni. Persze ehhez vidékre kell költözni, de hát valamit valamiért.

E helyen a Bódaszilvási Tájházat mutatja be a hivatkozott oldal, de ha többet is látni szeretne a kedves olvasó, akkor ide kell kattintani. Visszatérve a Bódaszilvási Tájházra, mit is tartalmaz:

Lakóépület: elsőház – konyha („pitar”) – utóház – kamra – istálló – kocsiszín – fás szinke beosztású. Érdekessége a rövid ideig tartó építőízlést mutató díszes fejezetű négyoszlopos (kőlábas) előtornác. Oromfala ma is ép, főként mértani elemekből építkező vakolatmezejét két román lezárású, közös könyöklőpárkányon ülő padlásablak töri át, alattuk díszes vakolatkeretbe foglalt évszám, az építés éve: 1909. Az oromháromszög szélein felfutó leveles ág, a két szélen egy-egy csillagrózsát magába foglaló háromszögdísz. Az oromháromszög stablonszélét díszes fűrészelt deszka díszíti. A vízvetősor palából készült, mint a tető fedése is.

Forrás: http://indafoto.hu/nagylevi/image/20437871-c7017523,
http://www.szilasitajhaz.hu/index.html

Forrás

TOP 5