Skip to main content

Egy japán bíróság megtiltotta az atomerőművek újraindítását arra hivatkozva, hogy azok veszélyeztetik az emberek élethez való jogát, írja az MTI.

A fukui körzeti bíróság a Kanszai Electric energiaszolgáltató cég ellen indított perben hozott elsőfokú ítéletének indoklásában azt írta: mivel tudományos módszerekkel nem jelezhető előre a jövőbeli földrengések ereje, ezért olyan intézkedések sem foganatosíthatók, amelyekkel egyértelműen garantálható lenne a létesítmények biztonságos volta, és ezáltal a környékükön lakók életének védelme.

„Az élethez való jog az emberi jogok legalapvetőbbike, amely alkotmányos védelmet élvez ... Míg a Kanszai Electric azt állítja, hogy az erőmű működtetése stabil áramellátást tesz majd lehetővé, az emberek élethez való alapvető jogainak a közműdíjakkal való összehasonlítása nem tekinthető legitim érvnek” – idézte a szerdán hozott ítéletet az Aszahi Simbun.

A Kanszai Electric fellebbezett a döntés ellen.

Az ítélet (amely egyébként csak Ói város atomerőművének két reaktorát érintette) a lap szerint hatással lehet más perekre is. Az ítélet megkérdőjelezi a fukusimai katasztrófa után felállított atomenergetikai hatóság által elrendelt biztonsági intézkedések értelmét is. A hatóság jelenleg 18 olyan reaktorban folytat biztonsági átvizsgálást, amelyek újraindítását az azokat birtokló energiacégek még tavaly nyáron kezdeményezték.

Két korábbi (egy 2003-as és egy 2006-os) perben első fokon már születtek hasonló ítéletek Japánban, de azokat később másodfokon hatályon kívül helyezték.

Forrás

Kép

TOP 5