Skip to main content

Gömörszőlős Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati részén, a magyar-szlovák határ mentén fekszik idillikus természeti környezetben. A fő közlekedési útvonalaktól távol esik, a Putnok-Aggtelek útvonalon haladva Kelemérből 2 km-es bekötőúttal érhető el.

Az első okleveles említése 1232-ből való. A település régi neve Poszoba volt, 1904-től a hajdani szőlőkultúra emlékeként lett Gömörszőlős, s így egyben az egyetlen községünk, amely őrzi a történelmi Gömör megye nevét.

A lakosság hosszú ideig szinte teljes egészében mezőgazdaságból és állattartásból élt, önellátó gazdálkodást folytatott.

A falu kis lélekszáma ellenére a térség kulturális életében régóta fontos szerepet tölt be. Az itt élők ragaszkodnak lakóhelyükhöz, múltjukhoz. Több mint 50 éve működik itt a Tompa Mihály nevét viselő hagyományápoló kulturális egyesület, amelynek tagjai a faluban több néprajzi és képzőművészeti gyűjteményt létesítettetek és működtetnek.

A községben 1993 óta dolgozik a miskolci székhelyű Ökológiai Intézet helyi csoportja, akik elindítottak egy falufejlesztési programot „Gömörszőlős – egy fenntartható falu” címmel. Az intézet munkatársai a faluprogram kapcsán számos régi épületet újítottak föl, ösztönzik a hagyományos életforma követését, a népi kismesterségek és népi hagyományok fenntartását, gyapjúkártoló műhelyt létesítettek, segítik a turizmus szervezését.

Gömörszőlős turisztikai és kulturális kínálata

  • Néprajzi-, és szabadtéri mezőgazdasági és erdészeti gyűjtemény
  • Organikus mintagazdaság (Disznós-kert)
  • Oktató- és bemutató központ
  • Gyapjúfeldolgozó-műhely
  • Kakas-vár gyűjtemény
  • Református templom
  • Füstösház
  • Kisgaléria

Az Ökológiai Intézet szellemi iskolája és gyakorlatias műhelyeFenntartható Programcsomagotis kínál az érdeklődők számára!

Az előadásokat, beszélgetéseket Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet Alapítvány igazgatója tartja. Minden napba beiktatunk kisebb, a témához tartozó kirándulásokat a falu környezetében, illetve tanulságos játékokat játszhatnak közösen, vagy bátorságpróbán vehetnek részt.

A falu honlapján még többet olvashatsz a község életéről!

Forrás

TOP 5