Skip to main content

A legújabb kutatási eredmények alapján bizonyított, hogy a globális felmelegedés hatására egyre nagyobb területen szaporodnak el a maláriával fertőzött szúnyogok.

A malária az Anopheles szúnyog nőstényei által terjesztett kórokozók (a Plasmodium nembe tartozó parazita egysejtűk) által kiváltott betegség. Minden évben majdnem 300 milliónyian (más becslések szerint félmilliárdan) fertőződnek meg maláriával, és több mint egymillió beteg - nagy többségük 15 éven aluli gyerek - bele is hal a fertőzésbe. Bár korábban úgy gondolták, a hőmérsékleti változásoknak nincs hatása a maláriát terjesztő szúnyogokra, most kiderült, hogy a globális felmelegedés hatására egyre többen és többen vannak veszélyben: egyes szakértők szerint 3,3 milliárd ember lehet érintett.

A meleg miatt ugyanis a szúnyogok életterülete is megnő, és olyan területek is kedvezőek lesznek a számukra, melyeken korábban nem tudtak életben maradni. Ez azzal jár, hogy Afrika és Dél-Amerika egyes, magasan fekvő, nagy népsűrűségű részei is ki lesznek téve a fertőzésveszélynek - állítják amerikai és brit kutatók. A szakemberek szerint sokkal körültekintőbb megelőzési és megfigyelési protokollokra van szükség, hogy a súlyos következményeket meg lehessen előzni. 

Az eredményeket kolumbiai és etiópiai esettanulmányok elemzése után állapították meg. 

"Egyértelmű az összefüggés: a magasabb hőmérséklet a malária gyakoribb előfordulásával jár együtt, még azokon a területeken is, amelyeken korábban nem volt jelen a betegség" - írták a szakemberek a Science című lapban.

A betegség neve az olasz (latin) eredetű "mal aria" = rossz levegő kifejezésből származik, mert az ősidők óta ismert betegségről úgy tartották, hogy a mocsarak kigőzölgéséből származik. Ma már tudjuk, nem a poshadt víz, hanem az ilyen mocsaras helyeken fellelhető szúnyog közvetíti a maláriát. A malária a nőstény Anopheles szúnyog csípése által emberről emberre terjedő egysejtű (Plasmodium) által okozott súlyos betegség. Bár a malária világméretű népbetegségnek számít, Magyarországon alig ismert. A fertőzött térségbe utazó magyaroknak azonban tisztában kell lenni e betegség jelentőségével.

Forrás 

Kép: Malária: a meleg miatt a szúnyogok életterülete is megnő (Fotó: Europress)

TOP 5