Skip to main content

Az Origo.hu megbízásából Makai József külpolitikai újságíró, és Hajdú D. András többszörös sajtófotó díjas fényképész autóval vágtak útnak Ukrajnába. Arra voltak kíváncsiak, hogy miként élik meg az emberek a forradalmat, egyáltalán hogyan gyűrűzött be a polgárok életébe.

Ukrajna 1991-ben nyerte el függetlenségét, azóta az országban többpártrendszer működik. 2013 novemberében tüntetés kezdődött Kijev főterén, amelynek a kiváltó oka az volt, hogy Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök az EU társulási szerződéstől visszalépett, amikor Oroszország miniszterelnökétől, Vlagyimir Putyintól egy kedvezőbb ajánlatot kapott. A tüntetés hónapokig békében folyt, míg februárban a tüntetők és a rendfenntartó szervek közt olyan súlyossá fokozódott a helyzet, hogy az összecsapások halálos áldozatokat követeltek. A vérontás, a felfokozott közhangulat a Majdan téren csúcsosodott ki, Kijev szívében.

Az OzoneNetwork szerdai Egyenlítő c. műsorának vendége Makai József elmondása szerint mindig érdekes egy autokrata rendszer összeomlása, amikor a korrupt rendszer alól kirohad az ország, és beomlik. Számára az érdekességet az jelentette, hogy ezt egy nagyon fegyelmezett folyamatnak látta, nem voltak rablások, sem vandalizmus. Például az elmenekült Janukovics birtokát is úgy nézte meg az odavándorló tömeg, hogy semmiben sem tettek kárt, nem álltak bosszút a berendezési tárgyakon, egyszerűen csak látni akarták azt a pompát és helyet, ahol a felmentett miniszterelnök élt.

Amennyiben nem tudja este megtekinteni a filmet, vagy holnap az ismétlést, megnézheti akár most is a csatorna weboldalán.

TOP 5