Skip to main content

Korrupt eszközökkel érte el a felperesek ügyvédje, hogy az amerikai Chevront Ecuadorban 9,5 milliárd dolláros bírsággal sújtották környezeti károkozásért – jelentette ki Lewis Kaplan egy amerikai kerületi bíróság részéről. Mintegy 500 oldalas ítéletével egyúttal megakadályozta, hogy az amerikai bíróságok begyűjtsék a társaságtól a történelmi nagyságú büntetést, írja a Reuters.

Kaplan állítja: egyértelmű és nyilvánvaló bizonyítékai vannak, hogy Steven Donzinger ügyvéd, akinek a csapata az ügy felpereseit képviselte, vesztegetéshez, csaláshoz és zsaroláshoz is folyamodott az olajtársaságot 18 milliárd dollárra perelő ügyben. Az esőerdők lakosai azzal vádolták a Texacót, amelyet később a Chevron megvett, 1964 és 1992 között szándékosan engedett a szabadba 18 milliárd gallon mérgező anyagot az amazóniai térségben. Az érintett, Lago Agrio olajmező körüli terület ezután környezeti problémáiról vált híressé: az esőerdő gyakorlatilag tönkrement, egyes helyeken katasztrofálisra nőtt az olajszennyezés.

A Chevron azt állítja, hogy mivel 40 millió dollárt költött az olajtermeléssel járó szennyeződés eltakarítására, a történtekért nem felelős. Mások szerint viszont e takarítás felületes volt, és nem érvénytelenítette a lakosoknak a kártérítéshez való jogát.

Egy ecuadori bíróság 2011-ben utasította a Chevront, hogy 19 milliárd dollárt fizessen a pert indító, mintegy 30 ezer lakosnak. Az ország legfelsőbb bírósága az összeget tavaly novemberben 9,5 milliárdra mérsékelte. A Chevron ezután egy hónappal perelte be Donzigert az állítván, hogy az ügyvéd zsarolással és egyéb, jogszerűtlen eszközökkel élt. Donziger viszont Kaplan bírót nevezte elfogultnak. Gyorsított eljárással fellebbezne.

Szerző: VG

Forrás

Kép

TOP 5