Skip to main content

Hétfőn megkezdődött a zsebszerződések ellenőrzése a négy nyugat-magyarországi megyében, amit Fazekas Sándor rendelt el – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A VM sajtóirodája emlékeztetett: a vidékfejlesztési miniszter vasárnap jelentette be, hogy Győr-Sopron-Moson, Vas, Veszprém és Zala megyében elrendeli a haszonélvezeti szerződések vizsgálatát.

A földhivatalok a mezőgazdaság más szakigazgatási szervezeteivel együtt tekintik át a szerződéseket. A VM-nél azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a vizsgálatoktól nem várhatók gyors eredmények, mert – ahogy arra a vidékfejlesztési miniszter már korábban is utalt –, több ezer szerződést kell átnézniük a szakembereknek.

Akár Brüsszel ellenében is megvédik

Az új földtörvény május elsején akkor is hatályba lép, ha az unió bizottsága nem üti rá a pecsétet, és ha esetleg egyeseknek nem is tetszik – jelentette ki Fazekas Sándor vasárnap Budapesten,  sajtótájékoztatón. A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: az új törvény legfontosabb rendelkezése, hogy a nemzeti értéket képviselő magyar termőföldet védi, és a magyar földműveseket hozza előnyös helyzetbe azzal, hogy azok vehetik meg a földeket, akik helyben laknak és ott gazdálkodnak.

Fazekas Sándor szerint az új földörvény az egyik legszigorúbb szabályozás Európában. Megalkotásakor figyelembe vették más országok gyakorlatát, ezeket a legcélszerűbb magyar megoldásokkal ötvözték, hogy a magyar földművesek érdekét megóvják a spekulánsokkal szemben – mutatott rá.

Forrás

TOP 5