Skip to main content

Chacó tartomány Argentína egyik legszegényebb területe. Erre a területre érkezett az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorának vendége Zsonda Márk, aki több hónapig tanított magyart a kivándoroltak leszármazottainak. Cserébe a tanítványok megosztották vele tapasztalataikat és családi történeteiket.

1920-ban, a trianoni békeszerződés következményeként elcsatolt területekről vándoroltak el a magyarok Argentínába, egy virágzóbb élet reményében. Viszont a hosszadalmas utazás után hamar kiderült, hogy ez az új világ nehézségek, és megpróbáltatások elé állítja őket. A 30 napos hajóút után egy emigránsokat gyűjtő hotelben szállásolták el őket, ahol pár hónapig tartózkodtak.

Az indiánok lakta Chacóba több hetes vonatút vezetett, mert akkoriban fektették le a síneket. Ennek az építésében vettek részt, valamint az ehhez szükséges faanyag beszerzésében, az erdőirtásban. Ezek után gyapottermesztéssel foglalkoztak, és ebben a munkafolyamatban minden korosztály képviseltette magát, a gyerekek is. A kitelepülők, és az ott születő első generációs gyermekek nem járhattak iskolába, így adott volt, hogy segíteniük kell a felnőttek munkájában. 

Ha nem tudja este megnézni a filmet, vagy másnap az ismétlést, akár most is megteheti a csatorna weboldalán.

TOP 5