Skip to main content

Mint ismert, az európai uniós jog a magyarság hagyományra visszatekintő „disznóölést” is érinti, szúrás helyett kábítást kell alkalmazni. Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságnál utána érdeklődtünk, mennyire tartják ezt be a hazánkban, ahol a tradíciók szemben állnak az uniós szabályokkal.

– A közfogyasztásra szánt sertéseket kizárólag engedélyezett létesítményben, vágóhídon vagy vágóponton lehet levágatni. Ezek a létesítmények szigorú hatósági állatorvosi felügyelet alatt állnak, amelyekben a sertések kábításához elektromos kábító berendezést alkalmaznak. Minden üzemben rendelkezésre kell állnia egy pót kábító berendezésnek az elsődleges eszköz meghibásodása esetére, ami lehet behatoló típusú rögzített závárzatú eszköz – írja válaszában a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága arra a kérdésünkre, pontosan mi az Európai Unió szabályai szerint elfogadott mód a disznóölésre.

Mivel közfogyasztásra szánt állatot kizárólag engedélyezett létesítményben lehet levágni, az ott jogszabályi előírások szerinti vágás előtti és utáni húsvizsgálatot végző jogosult vagy hatósági állatorvosok minden esetben ellenőrzik a szabályok betartását. A kormányhivatal tapasztalatai szerint a közfogyasztásra szánt állatok levágása során minden esetben betartják az állatvédelmi előírásokat.

Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság szerint a rögzített závárzatú eszközt az 1099/2009/EK rendelete alapján – például az általánosan használt elektromos kábító berendezés meghibásodása esetén – lehet alkalmazni. „Az állatok halálához nem a „fejbelövés”, hanem a nyaki erek átvágásával történő elvérzés vezet” – írják.

A megfelelő eszközt, azaz elektromos kábító berendezést a vágóhídi berendezéseket gyártó magyar és külföldi cégektől egyaránt lehet vásárolni, ára azonban több százezer forint. Ugyanakkor a rögzített závárzatú kábító eszköz tartása, használata engedélyhez nem kötött, és mintegy 45 ezer forintért szaküzletekben (vadászboltok, állatgyógyászati webáruházak) megvásárolható.

Forrás

TOP 5