Skip to main content

A Tesco bojkottjára hívott fel a brit politikusok bevándorlókkal kapcsolatos kijelentései miatt egy vezető lengyel politikus. A lengyel kormánykoalíció egyik tagja szerint David Cameron brit miniszterelnök "barátságtalan és botrányos" hangot ütött meg Lengyelországgal és a lengyelekkel szemben.

Naivitás lett volna azt gondolni, hogy a Nagy-Britanniában egyre inkább elfajuló, a kelet-európai dolgozókat démonizáló retorikára nem lesz érzelmi reakció. Bolgár és román diplomaták és politikusok korábbi nyilatkozatai és figyelmeztetései után úgy tűnik, a lengyeleknél telt be először a pohár.

Jan Bury, a kisebbik lengyel koalíciós párt, a PSL vezére a lengyel hírügynökség beszámolója szerint a Tesco brit áruházlánc bojkottjára hívott fel.

David Cameron brit miniszterelnök korábban azzal haragította magára a lengyeleket, hogy közölte: meg akarja tiltani, hogy a kelet-európai dolgozók Nagy-Britanniából otthon élő gyerekeiknek hazaküldjék a magasabb brit családi pótlékot.
A juttatás minden EU-állampolgárnak jár, még akkor is, ha gyerekei egy másik uniós országban élnek. A britek azonban ezt igazságtalan és a jóléti rendszerükkel való visszaélésnek tartják.

Bury "a lengyelek és Lengyelország felé barátságtalannak és botrányosnak" írta le Cameron politikáját és ezért a Tesco bojkottjára hívott fel. "Lengyelként mi is tudunk nemet mondani David Cameronnak" - mondta.

A családi pótlék szigorítása miatt több lengyel politikus is felháborodásának adott hangot - írta a Guardian.
Donald Tusk miniszterelnök kedden azt mondta: megvétózza Cameron terveit az EU jóléti szabályozás átalakításáról "ma, holnap és mindörökké". "Senkinek sincs joga pellengérre állítani a lengyeleket és beállítani, mintha visszaélnének a jóléti rendszerrel." - tette hozzá.

A Guardian szerint Cameron felhívta Tuskot és a felek határozott, de nyugodt hangnemben beszéltek egymással. 

Radek Sikorski legyel külügyminiszter nemrég azt mondta: a lengyel migránsok kétszer annyi pénzt generáltak a brit államkasszának, mint amennyit szociális juttatások formájában kivettek belőle. A lengyel nagykövet pedig figyelmeztette Cameront: ne állítsa be segély-csalóknak honfitársait. Korábban a bolgár elnök mondta azt, hogy egy találkozón személyesen bírálta Cameront retorikája miatt.

Szvetnik Endre (London)

Forrás

Kép innen

TOP 5