Skip to main content

Öt év alatt egymilliárd forinttal gazdagodott Derekegyház. Nemrég két rangos díjat kaptak a fenntarthatóságért és a megújulásért. Nem dőlnek hátra, mindig új terveik vannak.

– Mindennek az alapja a kiváló emberi kapcsolat. A most elért siker csapatmunka volt, az elmúlt öt év munkájának az eredménye. Kíváncsiságból pályáztunk, azt szerettük volna tudni: mások hogyan ítélnek meg minket. Igaz, amikor nemrég átvehettük a település fenntarthatóságát elismerő Klíma Sztár díjat, már biztosan tudtuk, hogy jól állunk – számolt be Derekegyház polgármestere, Szabó István. A falu a közelmúltban kiemelkedő eredményt ért el a vidékfejlesztési és a belügyminiszter által harmadszor meghirdetett Magyarországi Falumegújítási Díj 2013 pályázaton.

Az idei mottó az volt: Jobban élni. A falu azt szerette volna bemutatni, honnan indultak, és hová jutottak el 2008 óta – ekkor kezdtek komolyabban településfejlesztéssel foglalkozni. Derekegyház a regionális etapban második lett, de miután a zsűritagok a saját szemükkel is látták a községet, az országos fordulóban az elsők közé emelték őket. Nemcsak a beruházásokat vették figyelembe, hanem a jól működő civilszervezeteket vagy az olyan rendezvényeket is, mint az egyre népszerűbb palacsintafesztivál. A távlati céljuk az önfenntartás és az öngondoskodás, jelentette ki Szabó István. 

– Minél kevésbé szeretnénk függni másoktól. Minden projekt, amelybe belekezdünk, egy nagy egész része, olyan, mint egy kirakós játék összeillő darabjai. Ilyen szándékkal alakítottuk ki a közintézményeink fűtését, hogy csak egyetlen példát említsek. A tisztított szennyvíz egy telepített nyárfaerdőt táplál, a fát majd fűtésre használjuk. A közmunkából is rengeteg értéket lehet előállítani, hiszen a dolgozók által begyűjtött faaprítékkal is épületeket melegítünk – részletezte. 

– Az elmúlt öt évben közel egymilliárd forintnyi beruházás érkezett a faluba, ez 1700 lakosra vetítve kiváló eredmény. Nem dőlünk azonban hátra elégedetten, mindig vannak terveink, az infrastruktúra remek kiindulópontja lehet a további fejlesztéseknek – közölte Ponicsán Péter, az önkormányzat pályázatíró munkatársa, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) megyei referense. Véleménye szerint a derek-
egyházihoz hasonló sikerhez elsősorban egy liberális vezető kell, aki teret enged az ötleteknek, valamint kreatív kollégák, akiknek nem ér véget a munka, ha kilépnek a hivatal ajtaján. Folyamatosan pályáznak, a közeljövőben például kültéri fitneszparkot építenének, de az önkormányzat saját kertjét is bővíteni szeretnék. 

A most zárult falumegújítási pályázat részeként rendezvényeket tartanak majd az MNVH támogatásával, erre összesen hétmillió forintot kapnak.

Forrás: http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/masok_is_felfigyeltek_derekegyhaz_latvanyos_fejlodesere/2363064/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Kép: Folyamatosan pályáznak, a falu szépül, gazdagodik. Fotó: Králik Emese

TOP 5