Skip to main content

Újra itt az ősz, és a rengeteg vadgesztenye. Bár a gyönyörű, mélybarna termést nyersen nem szabad megenni, számos jótékony hatású főzet és keverék készíthető belőle. Olvasd el tippjeinket, és ismerd meg a vadgesztenye csodálatos erejét!

A vadgesztenye eredete 

A vadgesztenye a szappanfafélék családjába tartozik, balkáni, elő-ázsiai eredetű. Tüskés falú, húsos toktermésében nagy, barna mag található két nagyméretű sziklevéllel. Nemcsak kertekben, parkokban, utak mentén ültetik, hanem erdei vadak takarmányozása céljából is telepítik. A tölgy- és bükkmakk mellett vaddisznók és szarvasfélék őszi-téli feljavító és kondíció fenntartó takarmánya a vadgesztenye, amely tápanyagtartalma az árpáéval közel azonos.

A vadgesztenye 16. században Kis-Ázsiából került a Balkán félszigetre. A 18. században már Európa szerte használták. 1896-ban a francia Artault de Vevey érfal erősítő hatásáról számolt be. A kutató ellenőrizte, hogy a gesztenye népgyógyászatban használt tinktúrája valóban enyhíti-e az aranyér tüneteit. 21 beteget kezelt, és mindegyiknél enyhültek a fájdalmas tünetek. Ma a top tíz legkeresettebb gyógynövények egyike a vadgesztenye.

A gesztenye magjának jótékony hatásai

A gesztenye mag bár tápanyagokban gazdag, szaponin tartalma miatt mérgező, és az íze is kellemetlenül keserű, de megszárítva, feldolgozva hihetetlen hatással bír. 

Hasmenés ellen: vadgesztenye porát össze kell keverni sóskaberke (Mezeisóska: Rumex acélosa) porával, majd egy kis timsót kell beletenni, és ezt adni a betegnek - idézi Farkas József a Bakos Ferencet, a Bakos Ferenc Mátészalkai parasztorvos című publikációjában 1968-ban.

Reuma és ízületi gyulladás ellen: Reuma ellen, a fájó testrészek bedörzsölésére nemcsak a termések szeszes kivonatait, hanem a szeszben áztatott virágokat és azok kivonatait is használják. Fájó ízületre, ízületi gyulladásra ajánlott az alábbi tinktúra: 100 ml 38 %-os pálinkához keverjünk 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet, majd légmentesen zárjuk le, és hagyjuk állni 10 napig. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk. Fájó, sajgó ízületekre alkalmazzuk bedörzsölő-szerként. Vadgesztenyelisztet beszerezhetünk bioboltban, de az is jó, ha a héj nélküli magot negyedeljük, majd az aprítógépre bízzuk. Szárítsuk ki a zúzalékot.

Készítsünk pépet belőle!: 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet keverjünk össze 2 evőkanálnyi búzaliszttel, és adjunk hozzá annyi 10 %-os étkezési ecetet, hogy kenhető péppé váljon. Fájó, sajgó ízületekre adható.

Fürdővízhez is jó: 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenye-levelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet forrázzunk le 3 dl forrásban lévő vízzel, majd 8-10 perc után szűrjük le, a főzetet öntsük a fürdővízhez. Visszér, aranyér esetén jótékony kúra.

+1 tuti tipp: mosószer!

Magas szaponin tartalma miatt a mosódióhoz hasonlóan mosószerként használható közepesen szennyezett ruhák esetén. Legegyszerűbb, ha folyékony mosószert készítünk belőle. A magvakat vágjuk négyfelé, és főzzük puhára háromszoros mennyiségű vízben. Szűrjük meg az esetleges szennyeződésektől a folyadék, és máris kész a folyékony mosószer.

Forrás: kertlap.hu

Forrás: http://www.pozitivnap.hu/eletmod/hasznald-mososzerkent-es-reumas-fajdalmakra-is-a-vadgesztenyet

TOP 5