Skip to main content

Noha a magyar energetikai árképzés több olyan pontjára is rákérdez egy, a hírek szerint még augusztusban elküldött európai bizottsági levél, amely mögött a rezsicsökkentési kampány tartópillérei találhatók, Fónagy János és a kormány több képviselője is azt állítja, hogy hivatalos levelet e témában nem kaptak Brüsszelből. De számítanak rá.

Előrehozták a rezsicsökkentés 2.0 törvénybe foglalását, és már a jövő héten döthet a kormány a folytatás konkrétumairól – írja keddi címlapján a Népszabadság. A 11,1 százalékos lakossági áram, gáz- és távhőárcsökkentés erőltetése mögött a napilap szerint az is állhat, hogy Brüsszelből a magyar energiapolitikai szabályozás több elemét is kifogásolták. Mint azt tegnap megírtuk, az Európai Bizottság augusztusban levelet küldött a magyar kormánynak annak érdekében, hogy néhány, a rezsicsökkentési módszertannak támaszt adó kérdésre választ kapjon.

A Bruxinfó által szerzett értesülésekre a Magyar Nemzet is reagált, kedden megjelent cikkében leírja, hogy a bizottság levében érdeklődik, s ha Brüsszel az azokra adott válaszokat nem fogadná el, akkor kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen. A kormányzati napilat cikke szerint az EB úgy véli: sérti a versenypiacot és a diszkriminációmentesség elvét, hogy a háztartások gázköltségeinek egyes elemeit csökkentették, míg a vállalatokét nem.

A lap Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát idézve azt írja: Magyarország még nem kapta meg a rezsicsökkentéssel kapcsolatos levelet, de számítanak rá, hogy kérdéseket kapnak a témában, mivel multinacionális vállalatok érdekeit sérti az intézkedés. 

A Népszabadság Marlene Holzner energiaügyben illetékes bizottsági szóvivőt is megkérdezte, aki hivatalosan nem akarta megerősíteni a vizsgálódás hírét. Általánosságban azt mondta, hogy az EB szorgalmazza a hatósági árak megszüntetését és azt, hogy a kiskereskedelmi szinten is a piac szabályozza az árakat. Holzner azt mondta: a bizottságnak elsősorban a magyar hálózati tarifarendszerrel van problémája, de azt egyelőre próbálják szép szóval rendezni.

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20131008_Eljaras_indulhat_Magyarorszag_ellen_a_rez 

Kép forrása: http://www.168ora.hu/buxa/szervuszausztria-magyar-alkotmany-eu-kizaras-der-standard-74173.html

TOP 5