Skip to main content

A svájci pénzügyi felügyelet pénteken bejelentette, hogy több banknál vizsgálatot indítottak a devizapiacok lehetséges manipulálása miatt - írja a Financial Times.

A FINMA, vagyis a svájci pénzügyi felügyelet közlése szerint vizsgálatot folytatnak több svájci banknál a devizapiacok manipulálásának gyanúja miatt. A felügyelet több más ország szabályozóival is együttműködik az ügyben. A UBS és a Credit Suisse, az ország két legnagyobb bankja nem válaszolt a Financial Times devizamanipulációval kapcsolatban történt megkeresésére. A brit felügyelet is vizsgálódik a Szigetországban ehhez hasonló ügyben. 

A gyanúval érintett WM/Reuters benchmark indexek számítása automatikus algoritmusok alapján történik, de értéke valós megbízások tömegén alapul. A Bloomberg egyik korábbi adatgyűjtésével rámutatott, hogy az ezen benchmarkok számítására kijelölt egy perces időintervallumokban szokatlanul nagy volumenű megbízások torzították sok esetben a devizaárfolyamokat. A származtatott devizapiaci ügyletek körülbelül 90 százaléka függ a WM/Reuters benchmarkoktól. 

2013.08.30 09:10 Több mint gyanús: manipulálhatják a devizaárfolyamokat 

Bár több száz szereplő nyújt adatokat a benchmarkhoz, négy nagy dominál. Ezek adják be az árfolyamok előállításához szükséges megbízások 50 százalékát, egy májusi felmérés szerint ezek a Deutsche Bank, a Citigroup, a Barclays és a UBS. 

A szabályozók két fő területen vizsgálódnak. Egyrészt a kereskedők által a benchmark-számítási időszakban beadott megbízásokat ellenőrzik, másrészt a függőben lévő, piacmozgató hatású megbízásokról esetlegesen kiszivárogtatott információkra utaló jeleket keresnek. Ugyanakkor devizakereskedők szerint a manipuláció kivitelezése rendkívül nehéz, csak hatalmas megbízásokkal vagy illikvid devizáknál lehetséges. 

Forrás: http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/erosodik_a_gyanu_a_svajciak_manipulalhattak_a_devizaarfolyamokat.5.190123.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Kép forrása: http://ch.startupscene.org/

TOP 5