Skip to main content

Néhány héttel ezelőtt jelentett csődöt az amerikai autógyártás fellegvárának számító Detroit, azonban nem ez volt az első ilyen eset az Egyesült Államokban. Detroit amiatt kapott ekkora figyelmet, hogy ez volt az eddigi legnagyobb államcsőd, a szégyenpadon azonban több más nagyobb város, vagy megye szerepel.

A MarketWatch összeállításából kiderül, hogy a detroiti eset nem volt példátlan az Egyesült Államokban, méretét tekintve persze valóban a legnagyobb csődről beszélhetünk. 


5. Stockton 

Az öttagú rangsorban az ötödik helyen a kaliforniai Stockton szerepel, a maga 700 millió dolláros adósságával. Stockton 2012 júniusában jelentette be, hogy nem tud a kötvényesekkel szemben fennálló fizetési kötelezettségeknek eleget tenni. Stocktonnak akkor 292 ezer lakosa volt, de a csőd elsősorban a városi alkalmazottakat érinti. Bob Deis, városvezető tájékoztatása szerint 30 év alatt összesen 2,5 milliárd dollárral csökkentik a városi alkalmazottak nyugdíjjárulékait, illetve tárgyalnak a forgalmi adó emeléséről is. 

4. San Bernardino 

Az utolsó előtti helyen szintén egy kaliforniai város szerepel. Stockton és a nyaralók által közkedvelt Mammoth Lakes után San Bernardino volt a harmadik város, amely csődöt jelentett Kaliforniában. Nem elég, hogy a városi büdzsében 46 millió dolláros keletkezett, a városvezetés bizonyos egészségügyi kiadásokat sem tudott finanszírozni és a nyugdíjak kifizetésére sem jutott elég pénzt. Következésképpen a városi adósságállomány 1 milliárd dollár fölé nőtt. 

3. Orange County 

A harmadik helyen egy újabb kaliforniai önkormányzat szerepel, ezúttal azonban nem egy városról, hanem egy megyéről van szó. Orange megye 1994 decemberében jelentett csődöt, amihez a városvezetés furcsa befektetési stratégiája vezetett. A magasabb hozam reményében jelentős mennyiségű hitelt vett fel, amit aztán különböző alapokba és komplex pénzügyi instrumentumokba fektetett. A stratégia nem vált be, a különböző ügyleteken ugyanis összesen 1,7 milliárd dollárt buktak. A megyének 500 alkalmazottat kellett elbocsátania, az akkori pénzügyi vezetőt, Robert Citron pedig csalás vádjával elítélték. 

2. Jefferson County 

A dobogó második helyére az Alabama állambeli Jefferson megye került, amely 2011 novemberében jelentett csődöt. Akkor a teljes adóssága 4,2 milliárd dollárra rúgott, és ha minden igaz, idén sikerülnie a csődeljárás alól. A városvezetés júniusban jelezte, hogy sikerült megállapodnia az intézményi befektetőkkel a csődeljárás befejezéséről. 

1. Detroit 

A Michigan állambeli Detroit csődje minden idők legnagyobb önkormányzati csődjének számít az Egyesült Államokban. Még márciusban, mielőtt ténylegesen fizetésképtelensége vált volna a város, a városvezetés Kevyn Orr személyében csőd biztost nevezett ki, akit azzal bízott meg, hogy értékesítse a város eszközeit és a munkavállalókkal kezdjen tárgyalásokat. A problémákat azonban nem sikerült megoldani, a folyamatosan csökkenő lakosságszám és a közelmúltban tett elhibázott pénzügyi lépések miatt a város egyszerűen képtelen arra, hogy finanszírozza immáron 18,5 milliárdos adósságát. 

2013.07.25 11:53 Detroit csődje végigsöpör a bankokon 

2013.07.19 08:20 Minden idők legnagyobb csődje az USA-ban 

Forrás: http://www.portfolio.hu/gazdasag/minden_idok_legnagyobb_csodjei_az_usa-ban.2.188036.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Kép forrása: http://www.origo.hu/nagyvilag/20130719-csodot-jelentett-detroit-varosa.html

TOP 5