Skip to main content

További védvonalak felállítására van szükség egy lehetséges, feltörekvő piaci válság esetére, ugyanakkor a Nemzetközi Valutaalap készen áll, hogy ha kell, pénzügyi segítséget nyújtson - mondta az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde Jackson Hole-ban.

Lagarde a Fed éves Jackson Hole-i találkozóján a feltörekvő piacokon növekvő aggályokról beszélt. Az IMF vezérigazgatója szerint a döntéshozóknak szorosabban kell együttműködniük, amint a nem-konvencionális monetáris gazdaságélénkítési programokat szeretnék kivezetni.

A közelmúltban a Fed eszközvásárlási programjának belengetett befejezése okozott piaci pánikot. Az amerikai jegybank jelenleg havi 85 milliárd dollár összegű eszközvásárlási programjának csökkentése, illetve közeljövőben várható befejezése (tapering) az amerikai állampapírpiaci hozamokat felnyomta, a feltörekvő piaci devizák május óta jelentős esést szenvedtek el, ahogy a feltörekvő piacokról újból a fejlett piacok felé fordultak a befektetők.

Brazília például a minap jelentette be 60 milliárd dolláros intervenciós programját a brazil reál támogatása érdekében, de szenved a török, indiai piac is.

Lagarde szerint még a legnagyobb erőfeszítések mellett is rés keletkezhet a védőgátakon, azaz a fejlett országok monetáris élénkítésének visszaszívása a feltörekvő piacokon komoly problémákat okozhat. Amellett, hogy együttműködést kért, az IMF vezére hangsúlyozta, a valutaalap ott áll a pénzügyi támogató eszközökkel, amelyek akár óvatossági alapon rendelkezésre állhatnak.

Lagarde konkrét országokat nem nevezett meg, amelyeknek szükségük lenne segítségre. "A koordináció még nem tart ott, ahol tartania kellene. Ha minden ország csak a saját érdekeit nézni, akkor veszélybe kerülhet a globális növekedés"- mondta. 

Forrás: http://www.portfolio.hu/gazdasag/a_kovetkezo_valsagra_kell_keszulni_az_imf-vezer_szerint.3.188210.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Kép forrása: http://www.businessinsider.com/christine-lagarde-imf-speech-jackson-hole-2011-8

TOP 5