Skip to main content

Ha nem szakszerűen tartják, akár egy nap alatt is elpusztulhat, pedig akár tíz-tizenkét évig is elél egy nyúl. A húsvét kabalaállatának kölcsönzése sem állatbarát megoldás, ha a gyerek mindenáron egy hosszú fülű állat társaságára vágyik, legfeljebb valamelyik nyuszisimogatóba érdemes elvinni.

Tavaly húsvétkor már összegyűjtöttük, hogy pontosan mivel jár a nyúllal való együttélés a hétköznapokban: cikkünkből kiderül, hogy bár a házi- és törpenyulak rendkívül barátságos állatok, nem magától értetődő szakszerű tartásuk, és komoly költséggel is jár. A nyulak háziasított példányai pedig még felnőtt korukban is képtelenek helytállni a természetben, ha szabadon eresztik őket, hamarosan valamilyen másik állat zsákmányaivá válnak, vagy elüti őket egy autó, hiszen nem a természetben való élethez szoktak.

Nem véletlenül nem fogadják be a megunt nyulakat

Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora elmondta, hogy hozzájuk tavaly húsvét után több mint száz nyúl került, az állatokat egy vidéki tenyésztőnél tudták elhelyezni. A korábbi években azonban előfordult, hogy az egyik megunt nyúl betegsége miatt egyetlen éjszaka alatt hatvan-hetven nyúl is elpusztult a menhelyen. Szilágyi István szerint a húsvéti nyulak helyzete azért is nagyon rossz, mert ezek az állatok nem tudják hanggal jelezni, ha bajuk van - míg egy vonyító kutyát a szomszédok is könnyebben észlelnek -, ezért sokszor szép csendben elpusztulnak.

A Budapesti Állatkertben már öt éve nem fogadnak be húsvéti nyulakat, de az idén már a Noé Állatotthon is hasonlóképp jár el. Mindkét intézménynél azért döntöttek így, mert a nyulakat leadó emberek döntő többségénél kiderült, eleve azért vett a gyerekének állatot, mert tudta, hogy lesz hol leadnia, ha nem lesz szüksége rá. A felelős állattartás népszerűsítése érdekében mindkét szervezet beszüntette a nyulak befogadását, hogy a felelőtlen állatvásárlások legalább egy részét visszaszorítsa.

A Noé Állatotthon önkénteseinél jelenleg kilenc darab közepes és nagy méretű házi, illetve házi és törpe keveréknyúl él, de korábban kacsát és kiscsibét is leadtak náluk, amelyeknek lakásban való tartása gyakorlatilag eleve lehetetlen. Az ivartalanított, oltott nyulakat a húsvét ideje alatt senkinek sem adják örökbe, az ünnepek után azonban végleges gazdát keresnek nekik - házi kedvencként. Aki szeretne a menhelyi nyulak sorsán segíteni, az nyúlketreccel, alommal, forgáccsal, illetve nyúltáp leadásával teheti ezt meg a Noénál.

Itt lehet nyulakat simogatni

Országszerte sok helyen szerveznek nyúlsimogatókat, bár ezekben sem mindig kezelik megfelelően a nyulakat. Ha a szülők egy állatkert vagy menhely által szervezett eseményre viszik el a gyereket, ott szakszerűen tartott állatokkal lehet találkozni.

A Budapesti Állatkertben a főbejárattól balra fekvő parasztudvarban tavaly óta állandó Nyúllak fogadja a látogatókat, ahol színes törpenyulakkal lehet ismerkedni. Idén húsvétkor szombattól hétfőig azonban a Pálmaház mellett lévő, nyáron lepkekertként működő, esőtől védett helyszínen külön nyúlsimogatót is berendeznek. Ide az állatkert karanténállomásáról érkeznek vendégnyulak, akiket a látogatók számától függően néhány óránként cserélnek, hogy ne kelljen az állatoknak indokolatlanul nagy stresszt átélniük. Az állatkerttől megtudtuk, hogy bár sok ott élő ragadozó táplálkozik nyúllal, a simogatóba kerülő állatok állományban vannak, és biztosan nem végzik, mondjuk, a krokodil táplálékaként. Jelképesen örökbe fogadni azonban csak a Nyúllak állandó lakóit tudják az érdeklődők.

A Budakeszi Vadasparkban ugyan nem kifejezetten nyúlsimogatót, hanem a húsvéti nyúllal kapcsolatos kalandtúrákat szerveznek a gyerekeknek, a park kiállított állatai között házi nyulak is megtalálhatók. A debreceni Nagyerdei Kultúrparkban vasárnap és hétfőn lehet nyuszikkal játszani, a Veszprémi Állatkertben pedig szombattól hétfőig egy animátor mesél a gyerekeknek a nyulak életének sajátosságairól.

A Pécsi Állatkertben vasárnap a nyulak mellett kacsákkal és bárányokkal ismerkedhetnek meg a látogatók, míg a győri Xantus János Állatkertben hétfőn különböző törpenyúlfajtákat felvonultató nyuszibirodalommal várják az érdeklődőket.

Nem állatbarát a nyúlkölcsönzés sem

Az utóbbi években egyre több állatkereskedésben hirdetik meg a húsvéti nyulak kölcsönzésének lehetőségét, ám Szilágyi szerint ez sem állatbarát megoldás. Az állatvédő szakember tapasztalatai szerint már néhány ezer forintért lehet itthon bérelni nyulat az ünnepekre, a kölcsönzés gyakorlatát azonban semmilyen állat esetében nem tartja elfogadhatónak. A nyúl ráadásul kifejezetten társas lény, és az, hogy néhány napon belül egy tenyésztőhelyről egy üzletbe, onnan egy lakásba, majd megint egy üzletbe, és onnan ki tudja, hova kerül, túlságosan megvisel egy ilyen állatot.

Ha valaki mégis kikölcsönzött volna már egy nyulat, teljes használati utasítást találhat hozzá tavalyi cikkünkben: arra kell figyelni, hogy az új, számára idegen helyre érkező állatnak hagyjuk, hogy megszokja új környezetét, ne piszkáljuk folyamatosan. Ráadásul érdemes felkészülni arra, hogy a nyulak szeretnek rágni, így a bútor, a tapéta, illetve a lakásban lévő összes drót prédájukká válhat.

A nyulat megfogni a nyaka felett, a grabancánál kell, és laza bőrénél fogva lehet felemelni. Célszerű a másik kézzel a fenekénél alátámasztani, hogy biztonságban érezze magát: a fülénél fogva nem szabad megemelni a nyulat. Biztosítani kell számára folyamatosan ivóvizet és sok zöld szénát. Ha korábban nem kapott zöldséget, vagy három hónaposnál fiatalabb, akkor csak fokozatosan, nagyon kis mennyiséggel kell rászoktatni. Sohasem szabad adni a nyúlnak krumplit, hagymát, citrusfélét, csokoládét, kenyeret és állati eredetű termékeket (pl. joghurtos falatokat), valamint cukros és mézes rágcsálnivalókat sem, mert ezek nagyon könnyen felborítják az emésztését, amitől elpusztulhat. Ha semmilyen ételt nem fogad el, és nem is bogyózik, esetleg kluttyogó hangot ad a gyomra, vagy a felfúvódás miatt bágyadt, azonnal el kell vinni az állatorvoshoz, ahol infúziós kezeléssel és probiotikummal megmenthetik az életét.

Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/20130329-ne-vegyen-csak-simogasson-nyulat.html

TOP 5