Skip to main content

Minden mezőgazdasági támogatást elveszíthetnek azok a gazdák, akik „gyufával kaszálnak”, azaz tarlóégetéssel takarítják meg földjeiket. A megyei kifizetési ügynökséget már a tűzoltóság és a környezetőrség is értesíti az ilyen jellegű esetekről.

A korábbi évekhez képest is rengeteg tarlóégetés volt tavaly Hargita megyében, nagyobb sajtóvisszhangot is kaptak ezek, és az érintett szervek is fokozottabban figyelnek idén az ilyen jellegű esetekre, ugyanis a tűzoltóság, a környezetvédelmi őrség és a mezőgazdasági kifizetési és intervenciós ügynökség között létrejött, tavaly életbe lépett egyezmény értelmében a hatóságok értesítik egymást az említett tűzesetekről – tájékoztatott Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) vezetője. A tarlóégetőktől – amennyiben tetten érik őket, vagy az utólagos ellenőrzések során bebizonyosodik, hogy felégették földjüket – mindenféle mezőgazdasági támogatást megvonnak. „A gyufával történő kaszálást nem támogatjuk, ez nem földművelés” – fogalmazott tréfásan az ügynökség vezetője, de kihangsúlyozta, a támogatást igénylő gazdák a mezőgazdasági területek felégetésével több pontban is megsértik a támogatásigénylési feltételeket, egyebek mellett a talaj optimális szervesanyag-készlete megőrzésének szabványát.

A hatóságok és az ügynökség között létrejött egyezmény értelmében a Hargita Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség már múlt évben közel száz esetben kapott értesítést a tűzoltóságtól és a megyei környezetvédelmi őrségtől, ám az esetek kivizsgálása után mégsem vonták meg senkitől a mezőgazdasági támogatásokat, ugyanis kiderült, hogy mind olyan földterületekről van szó, amelyekre tulajdonosaik semmilyen támogatást nem igényeltek – mondta el kérdésünkre Haschi András.

Az említett feltételek betartását egyébként nemcsak a tűzesetekről kapott értesítések nyomán vizsgálják ki, hanem a földalapú támogatások feltételeinek betartását felülvizsgáló terepellenőrzéseken is. Egyébként nemcsak a tarlók felégetése tilos, hanem a növényi maradványok elégetése is – tudtuk meg a megyei mezőgazdasági ügynökség vezetőjétől.

Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/megvonjak-a-tamogatasokat-a-tarloegetoktol

TOP 5