Skip to main content

Nem vártak senkire, nem tologattak felelősséget, hanem cselekedtek. A kitüntetések napján, mindegyiküknek jár az elismerés. Egy szomorú, ugyanakkor csodálatos nap krónikája.

A közösségi oldalak üzenőfalairól eltűntek a kereskedelmi és vicces bejegyzések, mindenki felajánlásokat tett, közvetített, infokat osztott meg. Az események közelében lévők teát, élelmiszert, gyógyszert osztottak, mivel minden zárva volt, saját készletből tették mindezt. A távol élők autóba ültek és a legközelebb eső helyszínekre, vagy sebtében szervezett elosztópontokhoz igyekeztek. A traktorok egymás után húzták ki az elakadtakat, a terepjárók ismeretlenekkel fordultak a falvak és a főutak között. Az elmúlt órákban sok ezer szemtanú számolt be ismeretlen honpolgártársaik azonnali segítségéről.

Számos cég, hotel, kollégium, pizzéria, étterem, szupermarket nyitotta meg kapuit a bajba jutottak előtt és adták ingyenesen az ételeket, a forró italokat, vagy csak egyszerűen a fűtött helységet, a pihenés lehetőségét. A magán felajánlások "hivjatok ha itt vagytok a környéken és segítek" száma megbecsülhetetlen, vadidegenek fogadtak be vadidegeneket a bajban. A csoda néhány órán belül bontakozott ki és vált egy egész országot mozgósító eseménnyé.

Az interneten, mobiltelfonon szerveződő önkéntes csoportok elárasztották információval a nemzeti ünnepen otthon lévőket, akik pedig nem voltak restek cselekedni. A Szárnyas Fejvadász, a Hungary SOS percenként szállította forró dróton az adatokat, felajánlásokat, térképen is megjelölve a legfontosabb helyeket. A pizzát lesütő kisvállalkozó, árukészletét ingyen felajánló iskolai büfés mellett őrületes mennyiségben érkeztek a tényleges és kézzelfogható segítségek.

A legtöbben szállást, meleg ételt, vendéglátást ajánlottak saját telefonszámukkal. Az összes tárgyi felajánlás ugyanakkor még nemesebb volt a mai napon, mint máskor. A boltok ünnep lévén zárva vannak, amikor az elakadt autóban lévőknek gyermektápszert, vagy inzulint adtak, amögött egy család, vagy egy cukorbeteg ember állt, akik a saját, otthoni készletükből vittek.

A hó megmutatta, hogy ebben az országban Március 15-e szelleme mindmáig ott él és varázsütésre milyen könnyen nyílik meg milliónyi magyar szíve.

Tisztelet a hősöknek, köszönet, hogy ilyenek vagytok!

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/hazai/osszefogtak-az-emberek.html
Kép forrása: http://static5.origos.hu/i/1303/20130316-idojaras-ho-havazas-mentes.jpg

TOP 5