Skip to main content

Nyíregyháza – Közel 28 ezer ember jut munkalehetőséghez megyénkben a március 1-től induló közfoglalkoztatási programban. "Különös figyelmet fordítunk arra, hogy a közfoglalkoztatottak munkája tartalmas legyen, ténylegesen értéket teremtsenek, és az államnak vagy az önkormányzatoknak megtakarítást, s ahol lehet, bevételt érjenek el" – vezeti be alapvető szempontokkal és elvárásokkal a március 1-től indított közfoglalkoztatási programokat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója, dr. Rezsőfi István.

Többnyire teljes munkaidőben

Ebben az évben egész pontosan 27.735, az elsődleges munkaerőpiacról kiszorult ember kapcsolódhat be közfoglalkoztatásba megyénkben. Lényeges, hogy a foglalkoztatottak döntő többségét teljes munkaidőben, vagyis napi 8 órában foglalkoztatják mintegy 21,3 milliárd forint keretből.
– A foglalkoztatás elősegítéséhez nyújtott támogatások legfontosabb célja a valós értékteremtés mellett segíteni az álláskeresőket visszatérni az elsődleges munkaerő-piacra – szögezi le az igazgató, utalva arra is, mit jelent az érintettek számára, ha segély helyett munkabérhez jutnak.

A 2013. évi programok egyik nagy pillérét az országos közfoglalkoztatás programok adják, melyek összesen 4565 embert vonnak be március 1-i kezdéssel. A foglalkoztatottak legfontosabb feladata ebben az állami és magán erdők gondozása, rendben tartása, kezelése, ár- és belvízvédelmi megelőzési feladatok ellátása, a külterületi csatornák tisztítása, karbantartása lesz. Itt kapcsolódnak be a rendészeti szervek, a vízügyi igazgatóságok, a vízi társulatok is.

Értékteremtő munka a cél

Másik pillért a kistérségi startmunka mintaprojektek jelentik, ezekben idén összesen 15.787 embert foglalkoztatnak, és több mint 2700 ember vesz majd részt valamilyen képzésben. Itt használhatjuk ki megyénk mezőgazdasági lehetőségeit: a programban résztvevő önkormányzatok saját, vagy bérelt (magántulajdonú, vagy állami kezelésben lévő) földterületeken mezőgazdasági tevékenységet (zöldség és növénytermesztés, állattenyésztés) folytathatnak. Legfontosabb cél a települések által üzemeltetett konyhák ellátása, jelentősen csökkentve ezzel az önkormányzatok költségeit. Az ezen felül megtermelt mezőgazdasági termények piaci értékesítésével pedig még bevételre is szert tehetnek a helyi önkormányzatok.

E csoportban kell megemlíteni a téli és egyéb értékteremtő programokat, a helyi sajátosságokra épülő projekteket, a belvízelvezetést, az illegális hulladéklerakó helyek felszámolását, a közúthálózat karbantartását, a mezőgazdasági földutak rendbetételét, a bio- és megújuló energia felhasználását.
A harmadik pillérként a hosszabb időtartamú, hagyományos önkormányzati közfoglalkoztatást jelölhető meg. A munkaügyi központ rendelkezésére álló decentralizált keretből 7383 fő foglalkoztatását kívánjuk ezen program keretében megvalósítani, mely során a közfoglalkoztatottak a településeken intézményi karbantartási, természet- és lakókörnyezet védelmi, tisztántartási, karbantartási felújítási munkákat látnak el – sorol újabb fontos tevékenységet dr. Rezsőfi István. Hozzátette: a megye minden egyes települése részére biztosítják részvételt és a foglalkoztatást a programban.

Fontos törvényi változások 2013-ban:

- Első és legfontosabb, hogy emelkedett a közfoglalkoztatási bér, 71 000 forintról 75 500 forintra.
- Változás történt a garantált bérben is, amit azok az emberek kaphatnak, akik legalább középfokú végzettséggel és szaktudással, illetve szakképesítéssel rendelkeznek. Az ő jövedelmük 96 000-re emelkedett.
- Idén a munkavezetők is kaphatnak támogatást, ez +10 százalékot jelenthet.

Forrás: http://www.szon.hu/zoldseg-es-penz-a-konyhara/2208460

Kép forrása: http://www.juneauforkids.com/files/fruitandveg.jpg

TOP 5