Skip to main content

Az ember az egyedfejlődésben, amikor elér egy bizonyos egzisztenciát, anyagi szintet, megpróbál visszacsöpögtetni valamit a társadalomnak. Egyszerű ez, ha a lehetőségei engedik, visszaadja, amit kapott. Jó esetben a jóból jó sokat. A társadalmi felelősségvállalást fontos dolognak tartom és hiszem, hogy ezek az akciók nem kell, hogy mindig nagyon hangzatosak legyenek.

A karácsonyi ilyen jócselekedetem a Deák téren esett meg, ahol napok óta látom cilinderében Zemlényi Zoltánt, amint hóban-fagyban árulja legújabb könyvét, amelyet dedikál is. Délutánonként megtalálható a metrókijárat melletti padon sréhen szemben az egykori NDK Centrummal. Egyszer épp a bátyámmal beszéltem telefonon, amikor elmentem mellette. Pesze elmeséltem a tesómnak az esetet és, hát neki sem kellett nagyon mélyre nyúlnia az emlékezetében. Tudja/tudta, hogy a rendszerváltás egy ikonikus figurája ZZ, aki első könyvét a balesete után Hoppárézimiként jegyezte, a könyv címe a 90-es évek köznyelvében pedig ismert szófordulattá vált.

A bátyám bíztatott, vegyek tőle könyvet. Megérdemli. Szerinte egy olyan világban, ahol az állam nem igazán támogat kultúrát, elesetteket, ott a civil társadalomnak kell összefognia és támogatnia egymást. Akár azzal, hogy megveszem ZZ új könyvét. Tegnap odaléptem. Épp vásárolt valaki, a Hoppárézimit, mert az is kapható. Én az új könyvet, a Tenzi naplóját kértem, ami egy romantikus családregény. Persze mindegy, hogy mi. Vásároltam valamit egy embertől, akinek 1985-ben kerékbe törte az életét egy Trabant. Vásároltam valamit egy embertől, aki mégis felállt az esetből, összerakta magát, jár, áll, ír és mindezt annyira példaértékűen, szerethetően csinálja, hogy minden tiszteletem az övé. Pláne egy olyan baleset után...

Külön öröm, hogy a könyv kifejezetten érdekel, a századfordulós Erdélybe kalauzol. Még karácsony előtt megveszem a Hoppárézimit is. Akkor lesz még egy fotóm ZZ-vel, az minden vevőnek jár. Ha arra jártok, érdemes megállni és vásárolni. Nem, csak, mert Karácsony van, hanem, mert segítetek valakin ezzel a cselekedettel. Legyetek jók, ha tudtok!

TOP 5