Skip to main content

 

Jelentősen növelhető a hatásfok, ha szén nanocsövekkel fogják meg a hőt.

Az amerikai Rice Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert arra, hogy a napelemek a fény mellett a termikus sugárzást is hasznosítani tudják, és ezáltal jelentősen megnövekedjen az áramtermelő képességük.

Gyakorlatilag elkapják azt a hatalmas hőmennyiséget, amely egyébként csak a légkörbe kerülne.

Mindenki ismeri az infravörös hőkamerát: az általa rögzített képen a forró testek úgy néznek ki, mintha ragyognának.

A forró felületeknek ez a sugárzása nagyon széles spektrumú, ám amikor a fényből állítunk elő elektromos áramot, az átalakítás csak akkor hatékony, ha csak egy keskenyebb sávban történik. 

A Rice tudósai Gururaj Naik és Junichiro Kono vezetésével erre a sávszűkítésre találtak ki egy módszert. A megfelelő irányba elrendezett nanocsövek elnyelik a hulladékhőt, és keskenysávú fotonokká alakítják, vagyis a hőből nem közvetlenül keletkezik elektromos áram, hanem egy közbeiktatott lépéssel.

AZ ELŐZETES BECSLÉSEK SZERINT A NAPELEMEK HATÁSFOKA A MOST ÁTLAGOSNAK MONDHATÓ 22 SZÁZALÉKRÓL AKÁR 80 SZÁZALÉKRA IS FELVIHETŐ.

Innnetől már csak az a kérdés, hogy miként oldható meg a nanocsövek nagyüzemi gyártása, hogy a világ könnyen át tudjon állni a megújuló energiára.

A paranoiásak pedig amiatt kezdhetnek el aggódni, hogy a rengeteg pénzzel kitömött hadseregek és hatóságok az eddig csak filmekben látott apró kémeszközöket is meg tudják majd hajtani napenergiával, és sokkal könnyebb lesz lehallgatni az emberek tömegeit.

(Rice Egyetem)

Forrás 

TOP 5