Skip to main content

 

Nem mindennapi módon vennék fel a harcot az állatokhoz köthető emisszióval a világ legnagyobb sertésfeldolgozó vállalatánál - írja a CNBC.

A sertések kibocsátotta metángázt ugyanis megújuló energiaforrásként hasznosítanák a lakossági ellátásban.

hirdetés

Vegyesvállalatot alapított az USA Virgina államában működő Smithfield Foods, a világ legnagyobb sertéshús-feldolgozója és Dominion Energy energetikai vállalat. Ennek a társulásnak a célja, hogy a sertések gáztermelését a térség gázellátásában hasznosítsák, mind az üzleti szektorban, mind pedig a lakóingatlanok fűtésében.

A mienkéhez hasonló társaságok felismerték, hogy bolygónk jövője érdekében, sürgősen csökkenteniük kell az üvegházhatással járó emissziót"

- mondta a bejelentés kapcsán Thomas F. Farrell, az energetikai cég elnök-vezérigazgatója.

A virginiai székhelyű cég 6 millió fogyasztót szolgál ki, összesen 19 államban.

A vállalatnál azt is elmondták: olyan jelentős mennyiségű gázt tudnának összegyűjteni a disznótelepekről, ami érzékelhetően csökkentené a hagyományos földgáz szállított mennyiségét. Ez pedig komoly visszavágást jelentene a károsanyag-kibocsátásban.

Ráadásul az összegyűjtött gáz tárolása és szállítása nem igényel a meglévőtől eltérő infrastruktúrát.

Az alkalmazandó technológiai megoldásról egyelőre nem tudni részleteket, de a Smithfield Foods-nál hasonló várakozásokkal néznek az együttműkés elé.

A mintegy 16 millárd dollár éves bevétellel bíró vállalatnak több száz, saját tuladonú sertésfarmja van az USA területén, és további 2000 sertésteleppel áll szerződéses viszonyban beszállításra. A cég sertéshús-készítményeket gyárt és szállít a kereskedőknek, s több mint 50 ezer alkalmazotatt foglalkoztat.

A társulás részeként megalapított vállalat elsőként Észak-Karolina, Virgina és Utah államok területén kezdheti meg a sertésfarmokon folyamatosan termelődő metángáz gyűjtését, feldolgozását és fogyasztók fele történő szállítását.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5