Skip to main content

 

Rekordot döntöttek a megújuló energiába áramló befektetések az elmúlt évben. Ráadásul a fejlődő gazdaságok egyre jobban bedobják magukat, miközben Európa visszafogja magát az új befektetések terén.

A megújuló energiába ömlő befektetések tavaly több mint kétszer akkora összeget értek el, mint amennyit új szén- és gáztüzelésű erőművekre költöttek – derül ki a REN 21 jelentéséből. Most először pedig a feltörekvő piacok többet fektettek megújulókba, mint a gazdag országok.

hirdetés

Miközben immáron több mint 8 millió ember dolgozik a szektorban,

a területre érkező 285,9 milliárd dollárnyi befektetés új rekordnak számít.

Amellett ugyanis, hogy az egy évvel korábbi szinthez képest 5 százalékos volt az emelkedés, a 2011-es 278,5 milliárdos csúcsot is átlépte a tavalyi összeg. A teljes képhez tartozik, hogy ebben nincsenek benne az 50 megawattnál nagyobb vízenergia projektek. Amennyiben ezeket is beleszámoljuk, úgy a teljes összeg nagyjából 329 milliárd dollár.

Mintegy 145 gigawattnyi kapacitást helyeztek üzembe 2015-ben, ami nagyjából megfelel annak, amit Afrika állít elő az összes forrásából.

Kína, az Egyesült Államok, Japán és India voltak azok az országok, amelyek a legnagyobb részt adták hozzá a zöld energiához, még annak ellenére is, hogy a fosszilis tüzelőanyagok ára jelentősen csökkent.

Költségek és lehetőségek

Mindeközben viszont a megújuló energiák költségei is zsugorodtak, és a jelentés szerint a 146 gigawattos kapacitás (főleg szél- és napenergiából) egyértelműen arra utalnak, hogy ezek a technológiák immáronversenyképes költségekkel bírnaka fosszilis tüzelőanyagokkal szemben – idézi a BBC Christine Linst, az anyagot kiadó szervezet vezetőjét.

Amellett pedig, hogy Kína felel a megújulókra tavaly elköltött teljes összeg több mint harmadáért, először fordult elő olyan, hogy a fejlődő gazdaságok lenyomták a fejletteket. GDP-arányosan a legnagyobb befektetők olyan kis országok voltak, mint Mauritánia, Honduras, Uruguay és Jamaica. Ez pedig azt jelzi, hogy a költségek annyit csökkentek, hogy most már a feltörekvő gazdaságok is komolyan tudnak összpontosítani a megújulókra.

Visszafogott Európa

További érdekesség, hogy

Európában jelentősen, mintegy 21 százalékkal csökkentek a befektetések.

Mindazonáltal azt is látni kell, hogy a kontinensen a megújulók adják az áramtermelés legfontosabb forrását, és a teljes EU-kapacitás 44 százalékát biztosították 2015-ben.

Mindemellett nem csak az államok egyre inkább elkötelezettek a zöld energia iránt. Az USA-ban például 154, mintegy 11 millió embert foglalkoztató olyan vállalat van, amely 100 százalékban letette a voksát a megújuló energia mellett.

Noha a jelentés szerint a legjobb még hátra van a tiszta energia számára, még mindig vannak olyan területek, amelyek ellenállnak a megújulóknak. Ilyen a közlekedés, a fűtés és a hűtés, melyek esetében az alacsony olajár is hozzájárult ahhoz, hogy távolabb tartsák magukat a zöld megoldásoktól.

Tavaly egyébként isméta napenergia vonzotta a legtöbb tőkét. A maga közel 150 milliárd dollárjával többet kapott, mint az összes többi terület együtt – nem számítva a vízenergiát. Ezzel együtt a követett hét osztályból csupán a nap- és a szélenergia tudott befektetési növekedést produkálni tavaly – írja a Bloomberg. Míg az előbbi 12 százalékot erősödött, addig az utóbbi 4 százalékkal 109,6 milliárd dollárra bővült. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - Kép: A nap- és a szélenergia kapta a legtöbb pénzt tavaly, Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

TOP 5