Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

afutesszamla.png

Még 2010-ben készült az a videó, mely egyszerű és rendkívül olcsó megoldással szolgál a célból, hogy megismerhessük, hogyan csökkenthetjük a fűtésszámlánkat, és ezáltal hogyan spórolhatunk meg egy kis pénzt havonta.

Ahogy olvasható a videót megjelenítő You Tube oldal alján, „Mezőcsáton néhány forintból leszigeteltük a gimnázium ablakait.”

A néhány forint kb. kétezer forintot feltételez egy átlagos ablak szigetelésénél, melyről úgy gondoljuk, bárki számára előteremthető. A befektetés így akár egy hónapon belül is megtérülhet.

Elsősorban tehát nem az energetikai rendszereinket kell felújítani házunkban, hanem a hőszigetelést kell megoldani, javítani. A megoldás, mint ahogy a kisfilmben is elhangzik, egyszerű és olcsó, ugyanakkor valójában nem is hőszigetelés, hanem a rések lezárása, hogy ne legyen huzatos az ablak, a lakás.

Már a cikk olvasása közben is végiggondolhatjuk, vannak-e, és ha igen, mekkorák a rések lakásunkban. Beszerezve a szigetelőanyagot, már csak bérelni kell egy, a munkálatok elvégzéséhez szükséges gépet, főleg akkor, ha egész közösségek számára akarjuk bemutatni, hogyan lehet csökkenteni a fűtésszámlánkat.

Különösen ajánlott ez a hőszigetelés mélyszegénységben élő családok esetében. A kistelepülések közösségi házaiban megismertethető az érdeklődőkkel, hogyan kell elvégezni a munkálatokat, így hamar eredmény érhető el bármely ingatlan esetében, melynek következtében kevesebb tűzifát, szenet kell venni a lakosságnak, vagy földgázzal fűteni.

Megtakarítás

Egy Olaszországban 2011-ben végzett felmérés során egy környezetvédelemmel foglalkozó egyesület azt vizsgálta, melyek azok a települések, melyek épületeiből a jó szigetelés és a jól működő nyílászárók miatt nem vész el az energia. A végeredmény sokkolta a felmérés készítőit, a 100 megvizsgált középület és lakóház közül csak Bolzano épületei mentek át a rostán, a többi városban az épületek rossz műszaki állapota miatt az energia egy része azonnal megszökött, azaz ezzel a lakók csak az utcát fűtötték. Mivel a fűtésre szánt energia egy tekintélyes hányada veszendőbe ment, Bolzano kivételével a többi város lakói nem termeltek mást, mint hulladékot, ezzel pedig évente 200-500 euró közötti összeget veszítettek.

Becsléseink szerint Magyarországon a rossz nyílászárók miatt a fűtésre szánt energia legalább 20 százaléka elvész, de adott esetben ez elérheti akár a 30-40 százalékot is. Mindez nem más, mint egyfajta hulladék-termelés, hisz az energia, ha nem hasznosul, nem válik mássá, mit hétköznapi hulladékká. Olyan hulladékká, amelyért ráadásul még fizet is a lakás vagy a ház tulajdonosa. Ezt a pazarlást, ha tehetjük, azonnal meg kell szüntetni. Ha gátat vetettünk a további "pazarlásnak", a folyamat természetszerűleg megfordul. Már nem dobjuk ki a pénzt a (leszigetelt) ablakon, így a hasznos megoldás egyfajta költség-megtakarításként is felfogható. Olyan megtakarításként, mely egyébként többet "kamatozik", mint a bankbetét.

Természetesen egy háztartásban nemcsak a nyílászárók szigetelésén lehet sok pénzt megspórolni, azaz kevesebből jobban élni, adott még számtalan más megoldás is. Minderről ide kattintva lehet bővebben olvasni.

Ne felejtsük el: Sok kicsi, sokra megy. 

 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás: maga a videó