Skip to main content

Egy összességében 25 millió forintos pályázati támogatást kihasználva a folyóparthoz rögzített úszó, mini vízierőművet telepíttet a Mura-parti Tótszerdahely önkormányzata. Üzemszerű működése a nyártól várható.

A napokban emelték be a folyóba az erőmű úszó testét, ezt követően csatlakoztatják majd az áramszolgáltató rendszerére. Üzemszerű működés a nyártól várható – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A vízkerék öt méter átmérőjű, hat méter széles és 12 lapát van rajta – ismertette Zajzon Imre építőmérnök. Mint mondta: a telepítés előtt felmérték a vízfolyás sebességét, a hozamot, ennek megfelelően döntöttek a helyszínről. Kiemelte: az erőmű eleget tesz az elvárt követelményeknek, nem keletkezik hordalék-lerakódás, nem zavarják a halakat és a berendezés illeszkedik a környezetbe.

A mini vízierőmű iránt mások is érdeklőnek, a mérnök szerint a Murán, Dráván, a Duna egyes szakaszain, a Rábán és a Felső-Tiszán képzelhető el újabbak telepítése.

A létesítmény 10 kw energiát termel majd, ami Zajzon Imre szavai szerint ugyan „nem jelentős”, de például a település közvilágítására elegendő.

Tislér István polgármester a további tervekről szólva elmondta: azt szeretnék, ha a település közintézményei, illetve a szennyvíztisztító működtetéséhez, továbbá a közvilágításhoz szükséges áramot maguk termelnék meg.

(Forrás: Hírado.hu, Kossuth Rádió)

Forrás: http://veddamagyart.info/tudomany/6223-mini-eromu-muran-masok-erdeklodnek

TOP 5